Felhívások

ÉVGYŰRŰKBE ÍRT TÖRTÉNELEM

ÉVGYŰRŰKBEA Galántai Honismereti Múzeumban a Múzeumok éjszakája rendezvény keretén belül nyílt meg a soron következő időszakos kiállítás A sokoldalú fa – évgyűrűkbe írt történelem címmel, amely több tematikus egységből áll (pl. fafajták, mesterségek, bútorok, művészet) és mozaikszerűen kapcsolódnak egymáshoz. A kiállítás 2022. szeptember 24-ig látogatható.

Az aktuális tárlat egy tematikus kiállítássorozat része, amely különböző alapanyagokat mutat be emberi tevékenység, alkotás és kreativitás függvényében. A tavalyi évben a fémet mutatták be a látogatóknak (A fém arcai című kiállítás 2021. május 15. – augusztus 31. közötti időszakban volt megtekinthető), idén a fára esett a választás.

A Galántai Honismereti Múzeum gyűjteményében hatalmas mennyiségű fa tárgy található a kisebb használati tárgyaktól kezdve a bútorokon keresztül egészen a közlekedési eszközökig. A kurátoroknak – Mgr. Erika Slobodová történész, Mgr. Diana Gruberová etnológus – komoly fejtörést okozott szűkíteni a kiállítás koncepcióját, mert legszívesebben sokkal többet mutatnának a nyilvánosságnak, mint amit a kiállítótér területe megenged. Szerkezetét tekintve mozaikszerű kiállítást hoztak létre, amelyben az egyes tematikus egységek lazán kapcsolódnak egymáshoz.

A fa természetes anyag, mely az ember környezetében ősidők óta megtalálható. Mivel gond nélkül elérhető volt, az ember rájött, hogy megmunkálásával nagyban megkönnyítheti mindennapi életét. A kiállítás külön részben foglalkozik a fafajtákkal.

ÉVGYŰRŰKBEA mai Szlovákia területén a famegmunkáló mesterségeknek gazdag hagyománya van. Valamennyi mester kiváló helyismerettel rendelkezett, ismerte a fafajtákat, azok tulajdonságait, így a faanyagot tökéletesen meg tudta munkálni. A kiállításban a látogatók megismerkedhetnek az asztalosok, az ácsok, a fafaragók, a teknővájók, a bognárok, a kádárok és az esztergályosok munkájával.

A fából készült tárgyak elengedhetetlen részei voltak a mindennapi életnek. A gyakorlati használhatóság és esztétikai minőség kritériumait egyaránt teljesítő bútorok részei voltak mind a falusi, mind a városi enteriőrnek.  A kiállításban külön hangsúlyt kaptak a székek, s a látogatók különböző típusú ülőalkalmatosságokat ismerhetnek meg a sámlitól a Thonet-székig.

Lehetőségeihez mérten az ember igyekezett az általa készített tárgyakba kis esztétikai többletet is belecsempészni, egy festett bútor mindig is a ház büszkesége volt. Gyakran alkalmazott díszítőtechnika volt a fafaragás és az intarzia. A régió alkotóinak munkái is helyet kaptak a kiállításban.

A kiállítás 2022. május 14. – szeptember 24. között tekinthető meg. Ezt az időszakot jelentős nemzetközi események határolják: a vernisszázs a Múzeumok Éjszakája alkalmával zajlott, a finisszázsra majd az Európai Kulturális Örökség Napjai keretében kerül sor.