Kitekintő Oktatás

Háború az oktatás ellen afgán iszlamista módra

Az egyik legmodernebb és legelismertebb állami iskolának tartották a természettudományos laboratóriummal, könyvtárral és számítógépes laborral felszerelt Abdul Hai Habibi középiskolát Afganisztán délkeleti részén. De mióta a tálibok 2021 augusztusában átvették a hatalmat, a Hoszt városában található világi iskolát medreszévé, azaz vallási szemináriummá alakították, így a hatezer diák és 130 tanár közül sokan kénytelenek voltak elhagyni – számol be róla a Szabad Európa független napilap.

Az afgán oktatási rendszer átalakítása a tálibok egyik fő célja volt, amióta visszaszerezték a hatalmat. A harcosok megtiltották a lányoknak, hogy középiskolába járjanak, nemi szegregációt és új öltözködési szabályokat vezettek be az állami egyetemeken, és eltökélték, hogy átdolgozzák a nemzeti tantervet. A tálibok azt is tervbe vették, hogy az ország 34 tartományában kiterjedt medreszehálózatot építenek ki.

afgán
Afganisztán. A cikkhez kapcsolódó fotókat megtekinthetik a linken.

Az ő világképükben a medreszék különleges helyet foglalnak el. A tálib szó jelentése is ez: a medreszék diákjai. A kilencvenes években létrejött tálib mozgalom sok tagja a szomszédos Pakisztánban működő radikális iszlám szemináriumokban tanult.

A 1996–2001 közötti brutális uralma alatt a csoport betiltotta a világi oktatást, és vallási oktatással váltotta fel. A lányok nem járhattak iskolába, a nők nem vehettek részt az egyetemi képzésben. A tálibok által vezetett medreszék a militáns ideológiát népszerűsítették, és a fiúkat arra tanították, hogy fejből mondják fel a Koránt.

A cikk persze óvatosan fogalmaz, idézi a tálib hatalom álláspotnját is, miszerint szó sincs arról, hogy a világi iskolákat átalakítanák; közben a minisztérium nemrég bejelentette, hogy tartományonként ezer diákot befogadó állami medreszék építését tervezi.

Mohamad Mohik iszlám tudós úgy látja, a táliboknak tervük van arra, hogy a világi iskolák aláásásával „átmossák a medreszékben a következő generáció agyát”.

„Így folyamatosan toborozhatják majd a medreszediákokat, hogy a katonáik legyenek, és felépítsenek egy középkori teokratikus rendszert” – mondta.

Amit könnyű észrevenni a tálibok kezére került ország esetében – az oktatási rendszer módszeres és következetes átalakításárát olyan módon, hogy az eteljes egészében a hatalom ideológiáját, tehát magát a demokráciát leépítő hatalmat szolgálja –, azt sokan képtelenek meglátni olyan hibrid rendszerek esetében, amelyek lépésről lépésre számolják fel az oktatási műhelyek önállóságát, majd később a műhelyeket, és játsszák át egyházi kézbe lassan – olyan körmönfontan és fokozatosan, hogy az ellenállás szinte lehetetlen – az oktatás egészét, ami megágyaz a jövőbeni manipulációknak is.