Kitekintő

Gazdag Erzsi, a meseboltos

110 éve született Gazdag Erzsi. Generációk nőttek fel szellemes és kedves gyermekversein. Sokszor nem is tudjuk, hogy ennek vagy annak a dalnak a szövege is Gazdag Erzsi tollából származik… „Egy kis malac, röf-röf-röf… Hull a hó, hull a hó mesebeli álom… Volt egyszer egy mesebolt, abban minden mese volt… Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál…”

Versesköteteit ma is lapozgatjuk, nincs az a kisgyerekes anya, aki „meseboltjából” ne kölcsönözne egy-egy verset, adná tovább bájos kis versikéit… Gazdag Erzsi ma sem hiánycikk, Meseboltja nyitva áll, köteteit újra és újra kiadják, veszik, velünk és bennünk van.

Gazdag Erzsi: Mesebolt

Volt egyszer egy mesebolt,
abban minden mese volt.
Fiókjában törpék ültek,
vízilányok hegedültek.

Öreganyók szőttek-fontak,
apró manók táncba fogtak.
Kaszás pók varrt az ablakban,
lidérc ugrált az udvarban.

A lámpában ecet égett.
Az egylábú kettőt lépett.
Cégére egy tündér volt.
…Ilyen volt a mesebolt.

Gazdag Erzsi ifjúsági író, költő Budapesten született 1912. november 14-én Sebesi Erzsébet néven. Még gyerekként került Sárvárra, anyai nagyanyjához. Első versét 13 éves korában írta. 1936-ban érettségizett Kőszegen, az 1938–1939-es tanévben a Szegedi Ferenc József Tudományegyetem Természettudományi Karára iratkozott be. Első kötete 1938-ban jelent meg Üvegcsengő címen. Versein generációk nőttek fel. 1945-től a Pécsi Tudományegyetem Jog- és Államtudományi Karán végzett el egy fél évet. Közben újságírásból, leckeadásokból, alkalmi munkákból tartotta fenn magát. Volt laboráns, gyógyszertári technikus, gyógynövénybegyűjtő, majd 1961-től nyugdíjazásáig, 1970-ig a szombathelyi Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár munkatársa. Otthona 1974-től haláláig a könyvtár szomszédságában, a Petőfi Sándor utca 45. alatt volt.

A felnőttekhez szóló lírája, Az utolsó szó jogán című kötet már csak a halála után, 1987-ben jelent meg.

Videó: Művészek az Otthoni Oktatásért