Angol nyelv Egyéb kategória Tanuljunk

A matematikus és programozó grófnő

 programozó grófnő
Ada Lovelace

Ada Lovelace grófnő, matematikus és író, az első számítógépes program megírója 205 évvel ezelőtt e napon látta meg a napvilágot. Születési neve Augusta Ada Byron, ő Lord Byron egyetlen törvényes gyermeke.

Főként arról volt ismert, hogy leírást készített a Charles Babbage által tervezett első mechanikai számítógéphez, az analitikai számolóműhöz. Egyesek szerint a géphez készült programokat is ő írta, így az első számítógép-programozónak tekinthető, de hozzájárulásának mértéke vitatott. 1842–1843-ban Ada kilenc hónap alatt lefordította Luigi Menabrea olasz matematikus írását Babbage új gépének, az Analytical Engine-nek a tervéről. Jegyzeteket is fűzött a műhöz, részletesen leírta, hogyan lehet Bernoulli-számokat számítani a gép segítségével. Történészek szerint ez a világ legelső számítógépes programja. Babbage és Ada levelezése azt mutatja, hogy a programokat Babbage írta, de Ada írásaiban előfordul a gép használatának néhány olyan lehetősége, amelyet Babbage sosem tett közzé, például hogy „a gép képes lehet bármilyen összetettségű zenedarabok komponálására”.

1980. december 10-én – a születésnapján – az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma elfogadta az új, róla elnevezett Ada programozási nyelvet. A Microsoft-termékek eredetiségét igazoló hologramon az ő képe látható.

%d bloggers like this: