Hazai hírek

Kulturális utalványokkal támogatott színházi előadások Füleken

Idén ősszel több száz diák vett részt kulturális utalványokkal támogatott színházi előadásokon a Füleki VMK szervezésében

A kulturális utalványoknak köszönhetően a füleki iskolák tanulói a 2022/2023-as tanév kezdete óta öt alkalommal látogattak el a Városi Művelődési Központba, ahol négy különböző darabot tekinthettek meg szlovák, illetve magyar nyelven.

kulturális utalványokkal
Csavar színház – Buták versenye
utalványokkal
Actores – Sherlock Holmes

A szlovák tanítási nyelvű alapiskolák alsó tagozatos tanulói november 3-án Alekszander Szergejevics Puskin meseadaptációjának örülhettek a Portál Színház előadásában Mese a halászról meg a kis halról címmel. A nagyobbak ugyanakkor Sherlock Holmes nyomába eredtek az Actores Rozsnyói Városi Színháznak köszönhetően, mely november 7-én mutatta be Sir Arthur Conan Doyle A sátán kutyája című regénye nyomán készült vígjátékot.

A magyar  tanítási nyelvű iskolákat látogató diákok a Csavar Színház előadásában Arany János: A nagyidai cigányok című alkotásának zenés feldolgozását élvezhették október 17-én.  Ugyancsak magyar nyelvű előadásnak lehetett részese a Trepp színházi platform közönsége november 8-án. Az „Oly korban éltem én…” című előadást kétszer is lejátszották a Trepp színészei, hogy minél több tanulóhoz eljusson a darab, melynek témája: a jövő iskolája. Az előadók és a diákközönség arra keresett választ, hogy mire való az iskola, milyen kihívások várnak a felnövekvő generációkra, illetve milyen tudásra van szüksége a XXI. század emberének.

Csavar színház -A nagyidai cigányok

A Füleki Városi Művelődési Központ nagy hangsúlyt fektet a fiatalok kulturális nevelésére, hogy színházat értő közönséggé, kultúrakedvelő felnőttekké váljanak. A művelődési központ színháztermében rendezett iskolai előadások a diákok és tanárok számára ingyenesek voltak, megvalósításukat a kulturális utalványok révén a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma támogatta, illetve a Városi Művelődési Központ saját forrásból finanszírozta. Október–november folyamán a kulturális utalványok segítségével megvalósult öt rendezvényt több mint 800 diák és tanár látogatta.

A kulturális utalványokkal támogatott előadásokon kívül a művelődési központ szeptembertől a füleki iskolák számára további hat előadást szervezett, melyet ötszázan tekintettek meg. Köztük volt a Csavar Színház magyar népmeséken alapuló interaktív előadása A buták versenye címmel, melyet a magyar tannyelvű iskolát látogató alsó tagozatosok nézhettek meg szeptember 26-án, valamint a Folt Művészeti Műhely keretében október-november folyamán megvalósult szlovák és magyar nyelvű színházi-nevelési foglalkozások, melyeket a Kisebbségi Kulturális Alap támogatott.