Természetismeret Űrkutatás

A Pluto törpebolygó

A Pluto 1930-as felfedezése óta rejtély volt az emberiség számára. Először bolygónak nevezték, 2006-ban átsorolták a törpebolygók közé. Minél többet tudunk meg róla, annál jobban megragadja a tudósok fantáziáját. A Plutóról 2015-ben készített részletes felvételeket a New Horizons űrszonda, ezek a felvételek felbolygatták a tudományos közösséget. A törpebolygó több furcsaságot tartogat, mint arra bárki számított, felszínén olyan jelenségek zajlanak, amire egyelőre nincs magyarázatunk.

Csillagászati előadás a tengerparton

„Az egyik legfontosabb dolog, amit meg kell értenünk a Plútóval kapcsolatban, az a mérete a Naprendszer többi részéhez képest – magyarázta az Euronews riporterének Eliot Sefton-Nash, az Európai Űrügynökség (ESA) kutatója. – Azért jöttünk ki ide a tengerpartra, hogy érzékelhetően bemutassuk ezeket a nagyságrendeket és távolságokat. Ha a Nap egy harminc centiméteres kör, akkor harmincöt lépést kell tennem ebben az irányban, hogy azonos lépték szerint lerajzolhassam a Földet.”

„Ha ott a Nap harminc centiméter, akkor a Föld nagyjából itt van, és az átmérője három milliméter„, folytatta a demonstrációt Sefton-Nash. „Ebben a modellben a Plútó egyharmad milliméter lenne, és egy kilométerrel lenne odébb.”

„Egyharmad millimétert nem tudok rajzolni, tehát a Plútó kicsit nagyobb lesz. Ez a Plútó, akkor a legnagyobb holdja, a Charon nagyjából feleakkora. De a Plútónak van négy másik holdja is, a Styx, a Nix, a Cherberos és a Hydra. Vagyis elég sok minden történik a Plútó rendszerében, nem csak egy halott, fagyos szikla az egész.”