Hazai hírek

Idén nem lesz év végi osztályzás

Legalábbis ezt javasolja Branislav Gröhling. Az oktatási miniszter azt szeretné, ha az alapiskolák alsó tagozatán semmiképpen nem kapnának jegyeket a gyerekek az év végi bizonyítványukban, és úgy véli, a felső tagozaton is így kell eljárni. A gyerekek szóbeli értékelést kapnának vagy egyszerűen csak az állna a bizonyítványban: „Abszolválta”.

Az SaS politikusa egy vasárnapi politikai vitaműsorban beszélt erről, hétfőn délelőtt tart sajtótájékoztatót a részletekről. Azt is leszögezte, biztosan nem lesz megismételve a tanév, és az eredeti dátum szerint, június végén akarják lezárni. „Mindent megteszünk, hogy a szokásos időben fejeződjön be” – hangsúlyozta.

Szerinte a középiskolai felvételiket online kellene megtartani, de a részleteken még dolgoznak, tesztelik ezt a lehetőséget. Arról is tanácskoznak, hogyan folytatódjon az online távoktatás, hány óra legyen naponta, a miniszter ezzel kapcsolatban azt mondta, figyelembe akarják venni a pedagógusok életkorát is.
Az egyetemek és főiskolák is az eredeti menetrend szerint zárnák le az akadémiai évet, a vizsgák és az államvizsgák is online zajlanak majd, a diplomamunkákat elektronikusan kell leadni, megvédésükre pedig telekonferencia keretében kerülhet sor. (l)