Hazai hírek Oktatás

Miniszteri bejelentés: az 1–5. évfolyamban indul újra az oktatás

Fokozatosan fogják újraindítani az oktatást, először az óvodákat nyitják meg az alapiskolák alsó tagozatával és az 5. évfolyamokkal együtt. Ezt az oktatási miniszter erősítette meg ma este egy videóüzenetben, a közösségi hálón.

„Már mindenki nagyon vissza akar menni az iskolákba, de ehhez meg kell teremtenünk a közegészségügyi feltételeket” – magyarázta a miniszter és hozzátette, szerinte ebben a tanévben az újranyitott osztályokban sem lesz klasszikus értelemben vett oktatás. Arról is döntést kell hozni, hogy egyelőre csak bizonyos korhatár alatti pedagógusok tanítanának, és a rizikós csoportokba tartozók otthon maradnának.

„A nyitás gyakorlati részét az igazgatókkal és a pedagógusokkal kell megvitatnunk” – mondta Gröhling, és azt is hangsúlyozta, óriási felelősséggel jár a döntés, hiszen összesen egymillió diákról és több mint 100 ezer pedagógusról van szó.

Azt is elárulta, még nem született döntés arról, hogy mekkora csoportban tanulhatnának a gyerekek, hányan lehetnének egyszerre egy osztályteremben, meg kell oldani az iskolakonyha, a napközi, az iskolai klubok kérdését és azt is, a kisgyerekeket hogyan vihetik be és ki az iskolából a szülők. „Rengeteg részletkérdés van, de megbirkózunk velük” – mondta a miniszter, és hozzátette, reméli, júniusban részlegesen újraindulhat a tanítás. (l)

NÁLUNK A KOCSMÁT NYITJÁK KI, EURÓPÁBAN AZ ISKOLÁKAT