Egyéb kategória

Nálunk a kocsmát nyitják ki, Európában az iskolákat

Hétfőn, május 11-én számos újabb európai ország újraindítja az iskolai oktatást, nálunk szerdán kinyitottak a kocsmák és vendéglők.

A szlovákiainál nagyságrendekkel nagyobb fertőzési számokat mutató országok is arra törekednek, hogy szigorú óvintézkedések mellett legalább részlegesen újraindítsák az oktatást és terheket vegyenek le főleg az alsó tagozatos gyerekek szüleiről. A gyerekeket kisebb csoportokra lehet osztani, hiszen a felső tagozat osztálytermei üresek lennének, a nagyobb gyerekek pedig már elvannak egyedül otthon, távoktatásban. Még Franciaország is a részleges újranyitásra törekszik, ahol száz körül van a napi halálozások száma, de régiónként jelentősen eltér a helyzet.

Nálunk viszont azt érzékelik az emberek, hogy eltűnt a vírus, a halálos áldozatok száma összesen 26, pénteken pedig történelmi nap volt járványügyi szempontból: nulla fertőzöttet találtak, pedig 4000 tesztelést végeztek el. Szombaton két új fertőzött volt 1500 tesztelésnél. Az alsó tagozat megnyitása kapcsán idehaza mégis csak júniusi dátumokról beszélnek a politikusok, óvatosan. A játszótereket (ahol potenciálisan ugyanúgy megfertőzhetik egymást a gyerekek) viszont a héten kinyitották, ez azonban nem jelent nagy segítséget a szülőnek, mert a gyerekek nem mehetnek egyedül a játszótérre.

Európában elsőként Dánia indította újra az oktatást az iskolák alsó tagozatán és az 5. osztályban, húsvét után, április 15-én – a gyerekeket nem volt kötelező iskolába küldeni, ha aggódott a szülő. A dán kocsmák és éttermek viszont csak a jövő héten, május 18-án nyithatnak ki.
Ausztriában egy hete indult újra az oktatás, a vendéglők a terv szerint május 15-én nyitnak.
Norvégiában holnap szintén kinyitnak az iskolák, a bárok pedig június 1-jén. Április 20-án már újranyitották a bölcsődéket és az óvodákat, majd április 27-én az alsó tagozatot. Finnországban is kinyitják a jövő héten az iskolákat, a bárokat leghamarabb június 1-jén.

Franciaországban a fertőzöttebb, vörös zónába tartozó négy régióban most hétfőn a legkisebbek kezdhetnek iskolába járni. A kevésbé veszélyeztetett, zöld zónába tartozó országrészben viszont a 11-14 évesek is visszaülnek holnap az iskolapadba. Viszont júniusig zárva maradnak a nyilvános helyek, a vendéglők, beleértve a parkokat és a játszótereket is.

Belgiumban – ahol nagyon magas a fertőzöttség és a halálozási arány, 9 ezer felé közelít az áldozatok száma – május 18-tól indul újra részlegesen az oktatás. A kocsmák kinyitása fel sem merült, de még csak az sem, hogy egyáltalán mikor tárgyaljanak ilyesmiről. (l)