Egyéb kategória Szabadidő

Akinek Gombóc Artúrt köszönhetjük

90 éves lett Sajdik Ferenc karikaturista, képzőművész, illusztrátor.

1930. augusztus 21-én született Németországban. Gyermekkorában több országban lakott, például Görögországban is. Saját elmondása szerint örökké vidám családba érkezett, anyja balerina volt, édesapja – Sajdik Sándor, nevét Dunakeszin utca viseli – korának legsikeresebb zsokéja.

Pom Pom és a Nagy Ho-ho-ho-horgász:

Rövid átmeneti időszak után a korszak emblematikus vicclapjának számító Ludas Matyinál kezdett rajzolni, ahol egészen annak rendszerváltás-környéki megszűnéséig publikált heti rendszerességgel. Egyik sorozata A jövő század állatai címet viselte: a lehető legfurcsább teremtményeket álmodta meg és vetette papírra hétről hétre. Ebből nőttek aztán ki a jószerével mindenki által ismert Pom Pom meséi, amelyek megalapozták több évtizedes munkakapcsolatát Csukás Istvánnal.

Sajdik Ferenc karikaturista Akinek Gombóc Artúrt köszönhetjük
Sajdik Ferenc karikaturista

Ketten együtt tökéletes szerzőpárost alkottak, Csukás rögtön ráérzett a Sajdik-féle fantáziavilág hangulatára. Egymás után születtek meg a képtelenebbnél képtelenebb figurák, a Radírpóktól Festéktüsszentő Hapci Benőn vagy az Óriástüdejű Levegőfújón át a Bátor Tintanyúlig. Nem kevésbé népszerű közös művük a Nagy Ho-ho-ho-horgász, amit a Pom Pomhoz hasonlóan szintén megvett a Magyar Televízió. „Pedig sem ő, sem én nem horgásztunk soha, mégis működött a dolog” – teszi hozzá mosolyogva.

Mindkét rajzfilmből két évad készült a 80-as évek elején, 26-26 résszel. Ezek túlnyomó többsége később könyv formájában is megjelent. Bár újabb történeteket egy ideje már nem gyártottak, máig olyan a kapcsolatuk, hogy nem lehet kizárni egy esetleges folytatást. – „Pár éve is jött tőle egy levél minden előzmény nélkül, hogy írt két új horgászos mesét, két hét múlva kéne leadnia, addigra rajzoljam meg.”

Sajdik Ferenc 1980-as években kiadott könyvsorozata adta az ötletet az állatos mesék feltámasztásához. Generációk nőttek fel ezeken a könyveken. Elsősorban gyermekeknek szánják az alkotók, de nem kizárólag, mert felnőtteknek is vidám perceket szerezhetünk a filmekkel. Néhány darab a sorozatból a linkeken:

A baromfiak

A lovak

A macskák