Kitekintő Vélemény

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum állásfoglalása

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum állásfoglalása a Meseország mindenkié című könyv megjelenése és fogadtatása körüli sajnálatos események kapcsán

A kritikának helye van. A vitának helye van. A könyvégetésnek, az agressziónak, az uszításnak azonban nincs helye. A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum elhatárolódik minden olyan cselekedettől, amely intoleranciát hirdet, és szétzúzza, lerombolja, elégeti stb. mások szellemi termékét.

HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum

elnökség

Időközben megjelent az alábbi is:

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése megdöbbenve értesült róla, hogy a Magyar Országgyűlés egy képviselője nyilvánosan megsemmisített egy könyvet – pusztán azért, mert nem értett egyet annak tartalmával. Minden könyv kritizálható, ezt egy politikus a legszélesebb nyilvánosság előtt bármikor megteheti. A politikai célú könyvrombolás azonban Magyarország és Európa legszégyenletesebb történelmi emlékei közé tartozik. Nem egyszerű véleménynyilvánítás, hanem közösségvállalás a náci könyvégetők és a kommunista könyvzúzdák örökségével. El a kezekkel a könyvektől!

Az állásfoglalások kiváltó oka, hogy az egyik magyar extrémista párt képviselője, aki mellesleg elég hírhedt szélsőséges, kirekesztő nézeteiről, megsemmisítette a gyermekkönyvet:

Dúró Dóra ledarált egy mesekönyvet, mert szerinte meseország nem az aberráltaké

Kapcsolódó:

A háromfülű nyuszi, a gyászoló gonosz mostoha, és Hüvelyk Panna, akinek a válás lett a happy end
Foglalkozástervek – Meseország mindenkié