Oktatás Szabadidő

Eszterhéj – interaktív videók óvodásoknak

Eszterhéj

Rendhagyó és hiánypótló kezdeményezést karolt fel a királyhelmeci székhelyű Tempora Orientia – A Jövő Nemzedékek, Dél-Zemplén Kultúrájáért és Fejlődéséért Polgári Társulás, amikor felvállalta az óvodáskorú gyerekeknek szánt, magyar nyelvű interaktív videók készítésének és terjesztésének támogatását.

Leczo Bernadett, a szervezet vezetője elmondta, a kisfilmeket Karát Eszter óvodapedagógus készíti párja, Fekete Krisztián zenepedagógus közreműködésével. „Fekete Krisztiánnal korábban is együttműködött a társulásunk, ő vezeti az általunk indított citeraképzést a királyhelmeci és a bodrogszerdahelyi magyar alapiskolában. A királyhelmeci Helmeczy Mihály Alapiskolában pedagógusként dolgozik, részt vesz a Bodrogközi Pulyák gyermek néptáncegyüttessel kapcsolatos szakmai munkában, vezeti a Három Vidék Zenekart. Karát Eszterrel a nyári Pulya-táborunkban vezetett kézműves-foglalkozásokat, fellépett a tavalyi Csatrangos népzenei fesztiválunkon is” – mondta Leczo Bernadett.
„A tavalyi év végén Királyhelmec és egyik testvérvárosa óvodásoknak indított készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat. Sajnos, a koronavírus-járvány miatt később csak online folytathattuk a foglalkozásokat” – mondta Karát Eszter.

Eszterhéj

„Megszületett az Eszterhéj Program, mely jó kiegészítője az óvodáskorú gyerekek nevelésének. A munka a Tempora Orientia anyagi támogatásának köszönhetően folytatódhatott. Egyebek mellett felvállalta a filmek készítéséhez szükséges technikai háttér megteremtését, a program népszerűsítését és a filmek terjesztését, melyek a szervezet honlapján, a www.temporaorientia.sk oldalon láthatók. A videókban egy-egy témát gyermekirodalmi műveken, dalokon, játékokon, ismeretterjesztő feladatokon keresztül is megközelítünk. Minden foglalkoztató videó súlyponti eleme a vizuális nevelés, azaz egy alkotó feladat, amely a témából inspirálódik. Például a huszadik századi képzőművészet remekeiből, természeti jelenségekből, az állatvilágból vagy meséből. Ezen kívül minden videóhoz jár egy szakmai leírás is, pontos forrásmegjelölésekkel, mellékletekkel. A filmekben elhangzó verseket, mondókákat, vagy dalokat a hagyományos óvodai gyermek- és zeneirodalomból válogattuk, amely rendkívül igényes és gazdag. A kiválasztott dalokat Krisztián közreműködésével cimbalmon is megszólaltatjuk a videókon. Nem titkolt célunk, hogy ezáltal népszerűsítsük és megismertessük ezt a hungarikumnak számító hangszert a legkisebbekkel” – mondta a program ötletgazdája és szakmai vezetője.

Eszterhéj

Karát Eszter elmondta, bár az Eszterhéj Programot valójában a járvány okozta rendkívüli helyzet hívta életre, megpróbáltak erényt kovácsolni ebből a kényszerből. Azt vallja ugyanis, hogy az óvodai és az iskolai vizuális nevelésben az alkotás folyamata a legfontosabb, az az élmény és tudás, amelyet a gyerek egy feladat megoldása közben megszerez. A tanulás komplex folyamat: problémamegoldó gondolkodásra, és az önkifejezés képességére kell megtanítanunk a gyerekeket, amit csak közvetlen tapasztalatok útján, újabb és újabb kihívások során sajátíthatnak el. Helyet kapnak a foglalkozásokban a képzőművészeti alkotások, a formabontó építészeti remekművek, amelyek kiváló inspirációt adnak egy-egy alkotáshoz. A mozgásos és népi játékok pedig a gyerekek mozgáskultúráját fejlesztik.
A folyamatosan bővülő videótárral a készítők magyar nyelvű, jól használható, egyszerű, gyors és színvonalas szakmai segítséget kínálnak az érdeklődőknek, élményalapú tanulást a művészet eszközeivel. A néhány euróért megvásárolható audiovizuális anyagok könnyen beilleszthetők bármilyen óvodai programba, és a szülők is hasznát vehetik.