Szabadidő

Szünidei ötletek: Írjunk együtt egy mesét!

Biztosan Te is ismered azt a játékot, amikor az egyik fél elkezd egy történetet, aztán a másik folytatja egy újabb mondattal. A következő játékos pedig megint a saját szája íze szerint folytatja a történetet, és így tovább. A játék addig folytatható, amíg a történet kerek nem lesz. Nagyon szórakoztató és mulatságos játék.

Irányíthatjuk is a történetet úgy, hogy minden új mondathoz megadunk egy kulcsszót, aminek a mondatban majd szerepelnie kell. Így a történetet bizonyos keretek közé szorítjuk. Lehet ez egy megtörtént eset, vagy egy már megírt, de a gyermek számára ismeretlen mese, amit a kulcsszavak segítségével terelgetünk. A végén pedig összehasonlíthatjuk a mi történetünket az eredetivel.

Szabadon is engedhetjük a fantáziánkat, sőt meg is dolgoztathatjuk úgy, hogy cetlikre felírunk egymáshoz nem kapcsolódó szavakat (pl.: malom, vihar, varázskönyv, csónak, telefon, szendvics, stb.). Ezeket a papírokat középre tesszük, és amikor rákerül a sor, a játékosnak az ezek közül húzott szót kell beleépítenie a mondatba, hogy értelmes legyen a történet folytatása. Egy listát én is készítettem Neked, ezt innen töltheted le >>>

Készítettünk egy egyszerű oldalt is, ahol a fenti listában található szavak egyike jelenik meg véletlenszerűen. Ezt az oldalt akár okostelefonnal is használhatod. Az oldal eléréséhez kattints ide >>>

Te kezded, én folytatom!

Ez is mókás játék, de a gyerekeknek már tudniuk kell írni, olvasni.

Fogjunk egy írólapot, és írjuk fel rá egymás alá a következő kérdéseket:

  • Mikor?
  • Ki?
  • Kivel?
  • Hol?
  • Mit csinált?
  • Miért?

A feladat így szól:

Válaszolj egy szóval a feltett kérdésre, majd hajtsd le hátrafelé, amit írtál, hogy az utánad következő ne lássa, és add tovább a lapot.

Egy példa:

Mikor? tegnap
Ki? Panni
Kivel? édesanyjával
Hol? a konyhában
Mit csinált? tortát sütött
Miért? mert ma lesz édesapa születésnapja

Tehát a mondat összeolvasva így hangzik:

Tegnap Panni édesanyjával a konyhában tortát sütött, mert ma lesz édesapa születésnapja.

Ez persze egy gondosan megszerkesztett mondat, ilyen valószínűleg nem fog születni, ellenben lesz egy csomó vicces, sokszor értelmetlen mondat, logikátlan magyarázattal. A gyerekek ezen nagyon jól szórakoznak.

Ha 4-5 gyerek játszik, akkor egyszerre több lapot is szétoszthatunk és elindíthatunk, így mindig mindenki más kérdést kap. De ketten is játszhatjuk gyermekünkkel.

Kisebb gyereknél először magyarázzuk el, hogy melyik kérdésre milyen szavak adhatók válasznak, aztán engedjék szabadon fantáziájukat. Fontos, hogy bár a mondat többnyire értelmileg kusza , nyelvtanilag mindig helyes lesz (esetleg abban érdemes megállapodni, hogy például minden múlt időben történik). Természetesen a kérdőszavakat kedvére változtathatja, de célszerű egy létező értelmes mondat alapján feltenni a kérdéseket.

Leírom az egyik legjobban sikerült mondatot, amit gyerekeim alkottak meg ily módon:

Az őskorban Pókember a buszsofőrrel porszívót árult, mert megbetegedett a macskája.

🙄

Soha ne felejtsd el, a játék lényege a játék! A tanulás csak „mellékhatás”!

Az ötlet forrása: Varázsbetű