Kitekintő Szabadidő

SpaceBuzz – Legyél Te is űrhajós!

Az ingyenes SpaceBuzz egy Hollandiában sikeres oktatási program. Olyan, ami a kommunikációra fokuszál annak érdekében, hogy minél többen megismerjék, felismerjék fontosságát és ezáltal a jövőben segíthessék az országos bevezetést, működtetést. Ehhez fontos a SpaceBuzz programot részletesebben is megismerni. Jelenleg egy pilot program keretében a 2021/2022-es tanévben, 15 magyar iskola majd 1400 diákja lehet részese az ingyenes SpaceBuzz oktatási programnak, mely során felkészítik és elviszik a gyerekeket egy virtuális űrutazásra, mely során megtapasztalják Földünk törékenységét, a klíma- és környezetvédelem fontosságát.

Ha csak egy mondatban kéne összefoglalni a SpaceBuzz programot: Iskolai keretek közt, ingyenes, virtuális űrutazást – mely során a gyerekek megtapasztalják azt a hatást amit az űrhajósok éltek át, mikor meglátták a Föld törékenységét –  is tartalmazó, tudományos alapokon kidolgozott, STE(A)M[1] oktatási program, mely felzárkóztatjaklíma- és környezetvédelmi szemléletét formálja és a STEM[1] irányába motiválja a 10 – 12 éves korosztályt, miközben fejleszti kreatív, együttműködő és kommunikációs kompetenciájukat.

Mi is az a SpaceBuzz?

Az alapötlet André Kuiperstől, az ESA (Európai Űrügynökség) holland űrhajósától származik, akire mély benyomást tett az űrutazás és elhatározta, hogy minél több fiatallal megosztja ezt a hihetetlen élményét. A sikeres hollandiai program indítás után további négy országnak, köztük Magyarországnak lett lehetősége becsatlakozni ebbe az „űrprogramba”.

Miről szól a program?

SpaceBuzz egy virtuális űrutazásra felkészítő ingyenes oktatási program 10–12 éves gyermekek számára. A program az iskolákban zajlik, így saját környezetben tudják a gyerekek fejleszteni a természettudományos tárgyakban való jártasságukat, kreativitásukat, kommunikációjukat és a csapatban való együttműködésüket. A program során tizenkét különböző küldetésben vesznek részt a diákok. Ennek része maga a virtuális űrutazás, melynek során a gyerekek megtapasztalják azt a hatást, amit az űrhajósok éltek át, mikor meglátták a Föld törékenységét. Az utazás a SpaceBuzz Rakéta és VR szemüveg segítségével válik élethűvé.

Kapcsolódó linkek:
Támogatói oldal
További információk (Spacebuzz Hungary Nonprofit Kft. Facebook-oldal)