Kitekintő

Elkezdődött az öt év alatti gyerekek koronavírus-védőoltása az USA-ban

Aki figyeli a szlovák tévéadók híreit, már találkozhatott olyan beszélgetésekkel, amelyekben szakemberek mondják el közérthetően a járványhelyzetre vonatkozó legfrissebb adatokat és előrejelzéseket. Ezek lényege, hogy a Covid-19 vírustól nem szabadultunk meg, ősszel nagy valószínűséggel újra támad, de az újabb hullámának már nem lesznek olyan súlyos, életek ezreit kioltó következményei, mint az előzőeknek, elsősorban a nem teljes, de jelentős országos átoltottságnak köszönhetően.

óvoda
(MTI-felvétel)

Az is szerepelt a hírekben, hogy a következő hullámot nagy valószínűséggel meghatározó Omikron-variánsok ellen kifejlesztett (a Moderna gyártotta) újabb oltóanyagból elegendő menyniséget rendelt az ország, ez elsősorban a veszélyeztetett emberek átoltásában segít majd.

A világ számos részéről közben sorra érkeznek a hírek egy-egy gócpont kialakulásáról. Éppen ezért elkezdték az öt évesnél fiatalabb gyerekek koronavírus-védőoltását az Egyesült Államokban. A Moderna kétadagos vakcinájának beadását vészhelyzeti alkalmazásra a hat hónap és öt év közötti gyerekek, a Pfizer háromadagos védőoltását pedig a hat hónap és négy év közötti korosztály számára engedélyezték múlt héten.

Egyelőre nem világos, hogy hány szülő kéri a legfiatalabb gyerekek beoltását. Az öt és tizenegy év közötti korosztály beoltása tavaly októberben vált lehetővé, azóta a szövetségi hatóságok adatai szerint a korcsoport tagjainak csak nagyjából 29 százaléka kapta meg az összes dózist. Egy májusi közvélemény-kutatás során a megkérdezett szülők ötöde nyilatkozott úgy, hogy amint lehetséges, azonnal beadatná öt év alatti gyermekének a koronavírus elleni oltást.

Vivek Murthy amerikai orvos a CNN televízióban kedden azt tanácsolta a szülőknek, hogy vegyék komolyan a vírust, amely az Egyesült Államokban csaknem 500 gyerek halálát okozta a világjárvány kirobbanása óta, több mint 30 ezer öt év alatti kisgyermek pedig kórházi kezelésre szorult.

Az amerikai közegészségügyi hatóságok szorgalmazzák a gyerekek átoltását, mert azzal szerintük súlyos megbetegedések és halálesetek előzhetők meg, ha a nyár végi és őszi iskolakezdésre ismét emelkedni kezdenének az esetszámok.
Szemléltetőbb a forgó földgömbre vetített adatsor (a linkre kattintva elérhető):
%d