Hazai hírek

„Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem”

Szabadság, szerelem!Zuzana Čaputová köztársasági elnök mai köszöntőjében így fordult Szlovákia ünneplő magyarjaihoz:
„Magyar polgártársaink számára a mai nap az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc évfordulójának ünnepe. 1848–1849 közös történelmünk egyik fontos időszaka volt, amikor a magyar és szlovák vezetők pozíciói eltértek egymástól. Közös volt azonban bennük az olyan alapvető emberi és polgári jogok iránti vágy, mint a jobbágyság eltörlése, a sajtószabadság és a törvény előtti egyenlőség.
A korszak forradalmárai közül az egyik legismertebb Petőfi Sándor, akinek az idei évben emlékezünk születésének a 200. évfordulójára. A szlovák gyökerekkel is rendelkező neves költő egyik legismertebb versében azt írja: „Szabadság, szerelem! E kettő kell nekem”, amivel generációkon átnyúlva szimbolikusan azt üzeni számunkra, hogy igazából szabadnak csak egy teljes értékű demokráciában érezhetjük magunkat.
A demokráciáért a magyaroknak és szlovákoknak az évszázadokon átívelő együttélésük során többször is meg kellett küzdeniük. Napjaink történései pedig azt jelzik, hogy Petőfi és társai örökségéért, a szabadságért és a demokráciáért folyamatosan tennünk kell, és védenünk kell ezeket az értékeket. Magyar nemzetiségű polgártársainknak minden jót és szép ünnepet kívánok!”

Országszerte tartottak ma ünnepségeket az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharcra emlékezve. A pozsonyi ünnepségről élő adásban számolt be a Magyar Interaktív Televízió – a felvételt a Magyar Iskola Facebook-oldalán megtalálják.

Nagyon röviden idézzük fel a történések lényeges elemeit: