Egyéb kategória Hazai hírek

65 éves koráig taníthat a pedagógus

A szeptembertől érvénybe lépett törvénymódosítás szerint maximum 65 éves korukig taníthatnak a pedagógusok. További kétszer egy évre szerződést köthet vele az iskola, de 67 év felett már semmiképpen nem taníthat.

Az oktatásügyi minisztérium legutóbb 2014-ben hozta nyilvánosságra a tanári állomány átlagéletkorát, leginkább a szakközépiskolában oktató tanárok közelednek a nyugdíjas éveikhez.

Az iskolaigazgatók hangsúlyozzák, hatalmas problémát fog okozni, hogy a kezdő mérnök tanárok fizetése össze sem hasonlítható azzal, amennyit szakmájukban elhelyezkedve kereshetnek, ezért az idős szaktanárok sokkal nehezebben lesznek pótolhatók.

Azzal a tanárral, aki betölti 65. életévét, szerződést kell módosítani, és további kétszer egy évre szerződést köthet vele az iskola, de 67 év felett már semmiképpen nem taníthat.

Az iskolaügyi minisztérium 2014-es adatai alapján több mint 12 ezer 55 és 59 év közötti tanár dolgozott, legnagyobb részben az alapiskolák felső tagozatán vagy szakközépiskolákban. A 60 és 64 év közötti tanárok száma akkor több mint hatezer volt. A minisztérium október végére ígéri a friss adatokat. (tasr, új szó)

The post 65 éves koráig taníthat a pedagógus, az iskola még két évre szerződést köthet vele appeared first on Magyar iskola.