Szabadidő

Mielőtt berohannánk a vízbe

Az emberek többsége szívesen tölti a szabadságát tengerparton, mert jól érzik magukat a homokos napozóhelyen a tenger vize pedig igazi élményt nyújt számukra. Sokak számára érthetetlennek tűnik, ha valaki elmerül a tenger vagy az óceán vizében a parthoz közeli részen, általában ezt a helyzetet szédüléssel vagy nagy mértékű alkoholfogyasztással magyarázzák, pedig ez nem minden esetben van így. A vizet kedvelő emberek számára nagy veszélyt jelenthetnek a visszatérő áramlatok, amely angolul rip current néven ismert.

visszatérő

A visszatérő visszatérő (rip) áramlatról sokan azt hiszik, hogy csak az óceánok partjainál fordulhatnak elő, de sajnos a tengerpartokon is előfordulhat.

A rip áramlatok nagyon nagy problémát okozhatnak bárki számára, legyen az egy hétköznapi személy vagy akár egy jó úszó, sajnos nem tudják, hogyan is juthatnak ki ebből a helyzetből. Próbálnak szembe kerülni az áramlattal, hogy tovább haladjanak, de nem történik semmi, ekkor pár perc múlva bepánikolnak. Az emberek számára a legveszélyesebb áramlatok azokon a helyeken találhatóak ahol lapos a tengerpart, de lejtősebb a víz alatti rész.

Ebben az esetben amikor a tenger hullámzik akkor az áramlatok nem tudnak fokozatosan eljutni a tengerpartra, mert a homok megakadályozza és így a víz nyomása megnő a szűk szoroson átjutva. Ezeken a helyeken jönnek létre az úgynevezett örvények, mert a víz nagy sebességgel áramlik vissza, ez úgy néz ki mintha egy folyó lenne a tenger közepén.

Mi a teendő, ha belekerülsz egy ilyen visszatérő áramlatba?

Ismerd fel a jelenséget és emlékezz vissza, arra hogy ilyenkor mit kell és mit nem szabad csinálni!

  • A legfontosabb, hogy próbáld meg megőrzi a hidegvéredet és ne kezdj pánikolni!
  • Tartsd fejben, hogy ez az áramlás nem fog lenyomni a víz alá, csak elsodor magával!
  • Ne küzdj az árral, ne akarj a part irányába úszni, mert nem fog sikerülni! Túl erős az áramlás, így egyetlen karcsapással sem fogsz közelebb kerülni a parthoz, csak kifárasztanád magad, ami megakadályozna a megmenekülésben. Ráadásul jó eséllyel kétségbe fogsz esni, amikor felismered, hogy nem haladsz a part felé.
  • Ússz a parttal párhuzamosan! Egészen addig tegyél így, amíg nem érzed, hogy kiszabadultál az áramlatból, és már nem sodor a nyílt víz felé.
  • Csak akkor kezdj el a part irányába úszni, ha már biztosan kijutottál a visszatérő áramlatból!
%d bloggers like this: