Felhívások

November 5-ig keresik az inspiráló tanárokat

A CEEV Živica és a Komenský Intézet, a rangos Szlovákiai Tanárszemélyiség cím kiosztója az idén is nyilvános jelölések útján keresi az inspiráló tanárokat. A pedagógusokat 2023. 11. 5-ig jelölheti a nagyközönség, legyen szó kollégákról, diákokról vagy a diákok szüleiről.

JELÖLÉS

A tanári hivatás jelentősége és hozzájárulása felbecsülhetetlen. Fontos továbbá, hogy felhívjuk a figyelmet a szakma fontosságára, hiszen az egész társadalom oktatásának biztosításához elengedhetetlenül fontos. Ez az egyik fő gondolata a Szlovákia Tanárszemélyisége díjnak, amely a nemzetközi Global Teacher Prize része. Szlovákiában ez a díj, amelynek célja a legjobb tanári munka kiemelése, immár ötödik éve létezik. A tavalyi győztes Rastislav Očenáš, matematika, informatika és szlovák nyelvtanár Sliačból. A tavalyi évben Ivica Dafčíková (Közönségdíj) és Olga Bystrianska (az Európai Bizottság szlovákiai képviseletének díja) értékelve voltak.

keresik az inspiráló tanárokatUgyanakkor hangsúlyozni kell, hogy már maga a díjátadón való részvétel is konkrét tanárok kiválóságáról szól, akik nem félnek megmutatni, bemutatni munkájukat, és ezáltal egy inspiráló közösség részévé válni, ahonnan új impulzusokat vagy értékes visszajelzéseket vehetnek át. „Már csaknem 850 kolléga, diák vagy szülő döntött úgy, hogy köszönetet mond az inspiráló tanároknak, és jelölte őket a Szlovákia pedagógus személyisége díjra. Ők elismerő, hálás és csodáló szavakat írnak, amelyek minden tanár számára rendkívül fontosak” – jelentette be Zuzana Labašová a Komensky Intézet munkatársa.

2024 tavaszán választják ki a tíz legjobbat, és az egész kiválasztási folyamat 2024 májusában egy gálaesten csúcsosodik ki, amelyen kiderül, ki lesz Szlovákia 2023-as pedagógus személyisége. A díjra maguk a pedagógusok is jelentkezhetnek 2023.11.30-ig.

A Szlovákia Pedagógus Személyisége díjat a CEEV Živica civil, nonprofit szervezet és a Komensky Intézet támogatja. Zuzana Čaputová, a Szlovák Köztársaság elnöke és az Európai Bizottság szlovákiai képviselete védnökségével kerül megrendezésre. Ez a Global Teacher Prize (Globális Pedagógus Díj) szlovákiai változata, amely egy olyan nemzetközi díj, amely a világ minden tájáról származó inspiráló pedagógusok közösségét tömöríti.