Természetismeret

5. o. – Háziállatok: kutyák és macskák

A mai kor embere számára a háziállatok közül alighanem a kutya és a macska ismerős leginkább, hiszen sokan tartják őket társállatként. A gazdasági haszonállatokkal, sertésekkel, szarvasmarhákkal, juhokkal, kecskékkel, lovakkal, szamarakkal vagy háziszárnyasokkal már jóval ritkábban találkozni a városokban, de aki állattenyésztéssel foglalkozik, farmon él, napi kapcsolatban áll ilyen állatokkal is. Természetesen a városlakó ember sem nélkülözheti a haszonállatokat, hiszen nélkülük nem kerülhetne húsárú, tojás, tej, sajt, vaj vagy más tejtermék a boltok polcaira, a konyhába és a tányérokra. És persze nem hordhatna senki gyapjúholmit sem.

Ha mozgékony típus vagy, aki szereti a kinti életet, akkor a kutya jobban illik hozzád. Ő melletted lesz, ha sétálsz, jó társaság a kirándulásokon, és mindig rugalmasan fog hozzáállni a dolgokhoz. Ha nagy házban élsz, ahol van egy kisebb kert, akkor bátran tarthatsz kutyát. Ha társasházban élsz, vagy egy kicsi házban, vedd figyelembe, hogy a háziállatok közül a kutyának van a legtöbb mozgásra szüksége, még ha az kistermetű is, szóval többet kell majd vele foglalkozni, sétáltatni.

Ha úgy gondolod, a téli napokat szívesebben töltöd otthon, vagy ha nem igazán van lehetőséged a szabadban tölteni az időt, akkor a macska ajánlott számodra. Ő szívesen ül majd melletted a kanapén, és bizonyított, hogy a simogatása által felszabadulsz, ellazulsz, mindemellett egy cica egész életét le tudja élni lakáson belül. Egy cica bárhol élhet, még a legkisebb lakásban is, egyre viszont figyelj: legyen elegendő hely a homoknak, ahová a dolgát végezheti. Lehetőleg legyen olyan helyen, ahol a gyerekek nem érik el, viszont a macska könnyedén használni tudja.

Egy kutyát minden bizonnyal fürdetned kell majd időnként, ugyanakkor egy rövid szőrű kutya nem hagy annyi szőrt maga után, mint egy macska, amelyik egész évben vedlik. Ugyanakkor a cicák igen tiszták, nem igazán szagosak, ha allergiás lennél léteznek szőrtelen macskafajták is, viszont egy kutya idővel kellemetlen szagot áraszthat.

Kutyás tipp: Hogyan neveljük, tanítsuk a kiskutyát?

Macskás tipp: Hogyan tanítsd a macskád?

A videók a magyarországi tanmenetet követik, sokszor nincsenek összhangban a szlovákiai tananyaggal.
Nem pótolják a tanári magyarázatot, de ha valami elsiklott, kimaradt vagy érthetetlen volt a tanórán, segíthetnek.

háziállatok
A leggyakoribb háziállatok