Kitekintő

Tudtad? • Ő alapította a demográfia tudományát

350 éve hunyt el John Graunt angol demográfus, aki megalapította a demográfia tudományát (az emberi populációdinamikával foglalkozó tudomány).
A demográfia tudományának születési ideje 1662. januárja volt, amikor John Graunt, londoni rövidárú-kereskedő kiadta a Natural and Political Observations Made upon the Bills of Mortality (Emberi és politikai megfigyelések a halálozási jelentésekről) című művét, a legelső könyvet a mai értelemben vett demográfia területén.
A könyv úgy született, hogy Graunt úr, a londoni city egyszerű, de jómódú kiskereskedőjének – az 1592-es pestisjárványtól kezdve összegyűjtötte a londoni születésekről és halálozásokról szóló, hetente kiadott jelentéseket. Graunt úgy gondolta, hogy a közölt adatok tömegét megkísérli tudományosan elemezni, s azok alakulásából bizonyos következtetéseket levonni. E munkálkodásának eredményeként született meg a mű.

Kiderül belőle, hogy a 17. század második felében az átlagéletkor 27 év volt, és a londoni lakosság 65 százaléka nem élte meg a 16. életévét.

A könyvnek köszönhetően megtudható, hogy 1648-ban volt egy haláleset, amely „viszketegség” miatt következett be, míg 1660-ban kilenc olyan személy hunyt el, akiket a „szakértői” vélemény szerint „megrémisztettek”. Évente több olyan halálesetet is regisztráltak, amelyek okaként a „letargiát” jelölték meg.

A londoniakat meglepően gyakran vette a sírba a „bánat”, amely két évtized alatt kétszáznál több személyt segített át a túlvilágra. John Graunt 1647–57 között több mint harmincezer olyan halálesetet regisztrált, amelyek „sorvadás”, azaz tuberkulózis miatt következett be. Ez meglehetősen sokkoló adat, figyelembe véve, hogy London akkori lakossága nem haladta meg a 350 ezer főt.

A brit statisztikus adatai rávilágítanak a himlő áldozatainak növekvő számára is: mig 1647-ben 139 személy hunyt el a betegségben, 1659-ben már 1523. Évente körülbelül két tucat áldozatot szedett a skrofulózis, a gümőkóros eredetű, évekig elhúzódó, nyirokmirigy-duzzanatokkal járó betegség.

John Graunt könyvéből az is kiderül, hogy a 17. századi londoniak némely problémája ma is gondot jelent. Így a szerző arra panaszkodik, hogy a város „ósdi” utcái nem képesek megbirkózni a növekvő forgalommal, de ír arról is, hogy London túlméretezett az országhoz képest. „Túl nagy a testhez viszonyítva a fej, s valószínűleg túlontúl erős” – véli a brit demográfus.

A könyvet nagy elismeréssel fogadták, szerzőjét II. Károly király ajánlatára, az 1660-ban alapított angol tudományos társaság, a Royal Society (Angol Tudományos Akadémia) tagjává választotta. Graunt könyvének négy kiadását saját maga rendezte sajtó alá. Így jött létre a demográfia tudománya.