Magyar irodalom Tanuljunk

Magyar irodalom – Örkény István: Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók

EDU TV Örkény István: Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók

Örkény legnépszerűbb kötete az Egypercesek. Szerinte nem azért rövidek, mert kevés a mondanivalójuk, hanem mert kevés szóval szeretnének sokat mondani. Ezeknek az olvasásához használati utasítást adott: “A mellékelt novellák rövidségük ellenére is teljes értékű írások. Előnyük, hogy az ember időt spórol velük, mert nem igényelnek hosszú hetekre, hónapokra terjedő figyelmet…Fontos hogy a címükre ügyeljünk. A szerző a rövidségre törekedett, nem adhatott hát semmitmondó feliratokat…Nincsenek buta emberek, csak rossz Egypercesek.” A stílusteremtő Egyperces novellák 1967-ben látott napvilágot. Nemcsak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonság volt a rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy groteszk írásmód. Örkény az „egyperces novellának” elnevezett rövid történetben találta meg az írói alkatának legmegfelelőbb formát. Előzményei között Kafka és Karinthy éppúgy megtalálható, mint a városi folklór, a pesti vicc.

“Legmerészebb álmaink is megvalósíthatók”: Ebben a novellában nincs csattanó, mert fokozatosan tudjuk meg az egyre képtelenebb dolgokat:

1. az egyik kutya nem húz
2. az ostor rövid
3. van egy háromlábú kutya
4. mind a 12 kutya háromlábú
5. a kutyák egy autót húznak
6. ez Simca autó
7. Siófokon vannak és már 10 napja jönnek Pestről
8. már Pesten behúzta a kéziféket
9. mindenki őket bámulja

Azért így adagolja az információkat, hogy a figyelmet fenntarthassa. Folyamatosan fokozza a képtelenséget. Ezek attól groteszkek, hogy nem töltik be a funkcióikat vagy nem elégségesek. Feri jellemzése:

• érzéketlen, önző
• önsajnálatra hajlamos – mert végigjárta az összes sintértelepet és ezért panaszkodik
• flegma, nyugodt – mert 10 napja úton vannak
• félénk, rémeket lát, túl óvatos, önigazolást keres – ideológiát keres, közhelyet mond (keresd meg a novellában a közhelyeket és mondd el)
• nem foglalkozik mások véleményével, önelégült: a képtelenséget sikerként könyveli el – sokan nézik őket
• elzárkózik a modern kortól, az újtól és nem él a lehetőségeivel – kutyák húzzák a Simcáját
• imponálni akar Ilonkának

In medias res-sel indul, az elején csak annyit tudunk, hogy Feri és Ilonka már 10 napja utazik Pestről Siófokra. Ez a novella a Kádár- kor, a szocializmus rendszerének paródiája (1960-as, 70-es évek). Ez az autó is olyan lassan halad, mint az ország és nem lesz balesete, mert biztonságos. Az 1956-os forradalom leverését a hatalom és a társadalom kiegyezése követte. Csendes jólétért és biztonságért cserébe ne tegyél fel kínos kérdéseket. Ez azt jelenti, hogy magán tulajdonból állami, versenyből vállalkozás és kockázatból ötéves terv-gazdaság lett.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [570.45 KB]

%d