Kitekintő

Nannie Burroughs, az iskolaalapító

145 éve született Nannie Burroughs amerikai pedagógus, szónok, vallási vezető, polgárjogi aktivista, feminista és üzletasszony. A lányok számára nemzeti tanítóképzőt (National Training School for Girls) alapított, és ennek munkájában gyakran közreműködött.

Nannie Helen Burroughs a virginiai Orange-ban született. Nyolcévesvolt, amikor apja meghalt. 1883-ra Burroughs és édesanyja Columbia körzetébe költözött, ahol jobbak voltak a foglalkoztatási és oktatási lehetőségek.

Burroughs az M Street High Schoolba járt, ahol megszervezte a Harriet Beecher Stowe Irodalmi Társaságot, és üzleti és hazai tudományokat tanult. Ott találkozott példaképeivel, Anna J. Cooperrel és Mary Church Terrell-lel, akik aktívak voltak a választójogi mozgalomban és a polgári jogokban.

Miután 1896-ban kitüntetéssel végzett, Burroughs tanárként keresett munkát a District of Columbia Public Schoolsban, de elutasították a pozíciót, mert a világosabb bőrű fekete tanárokat részesítette előnyben. Ez a tapasztalat késztette Burroughs-t arra, hogy létrehozzon egy női és lányképző iskolát, ahol a faji büszkeség, a tiszteletreméltóság, a munkamorál és a faji felemelkedés ideológiája kulcsfontosságú tényező volt a Nemzeti Képzőiskola tantervében.

1898-ban Burroughs Louisville-be költözött, hogy megkezdje munkáját a Nemzeti Baptista Konventben, mint a Külmissziós Tanács szerkesztői titkára és könyvelője. Louisville-ben töltött ideje alatt Burroughs megalapította a Női Konventet, és 13 évre elnökké választották; majdnem fél évig szolgálta a Nemzeti Baptista Konventet.

Sikeres drámaíró is volt: az 1920-as években megírta a The Slabtown District Convention és a Where is My Wandering Boy Tonight című darabokat, mindkettő egyfelvonásos amatőr egyházi színházi csoportok számára. A komikus, szatirikus darabok népszerűsége egyre nőtt, a következő évszázadban többszöri nyomtatást is megért.

Videó: Smithsonian American Art Museum