Egyéb kategória Szabadidő

Milyen a jó nyári szünet?

Ideális lenne, ha a nyári szünet minden napjára juthatna valamilyen apró élmény, amire jó lesz visszaemlékezni.

Fontos lenne más napirendet kialakítani, mint a tanítási időszakban. Felvenni egy nyugodtabb életritmust, amikor nem kell mindent időre elkészíteni, több idő juthat alvásra, beszélgetésre, mozgásra.

Amit csak lehet, csináljunk közösen.

Vonjuk be a gyerekeket a mindennapi ház körüli teendőkbe, nem baj, ha hosszabb ideig tart, csináljunk kedvet a közös főzéshez, sütéshez, saláták összeállításához, tálaláshoz.

Kertes házban lakóknak, vagy erkélyes lakásban élőknek a kertészkedés is kiváló szórakozás lehet. Adjunk egy saját helyet, ahol a gyermek kedvére ápolhatja gondozhatja a virágokat vagy a zöldségeket, megfigyelheti a növekedését, fejlődését, leszüretelheti a termését. Aztán lehet a gyerekekkel közösen szüretelni, lekvárt főzni, büszkélkedhet majd vele télen, amikor előkerül a kamrából.

nyári szünet

Nyár elején akár a család minden tagja írhat kívánságlistát, amelyből szabadon lehet válogatni a nyári hónapokban.

A nyár lehetőség arra, hogy több időt töltsünk együtt, hogy feltöltsük őket és bepótoljuk az elmaradt kívánságokat. Az évközi jó teljesítményhez szükség van arra, hogy feltöltődjenek élményekkel, érzésekkel, készségekkel.

A családi nyaralás nagyon jó, hiszen akkor mindkét szülő szabadságon van, együtt tudnak lenni, de ha nincs nagy családi nyaralás, mindenképpen legyenek élmények, sok önfeledten együtt töltött idő. Akár csak az egyik vagy másik szülővel, arra is szükségük van a gyerekeknek.

Legyen minden gyereknek életkorának megfelelő feladata, vegye ki a részét a legkisebb is a házimunkából.

Szó szerinti fejlesztő foglalkozásra egy átlagos gyereknek nincs szüksége. De jó alkalom a nyár például arra, hogy fejlődjön az önállóságban. Ha van valamilyen háziállat otthon, a nyári hónapokban bízzuk meg őket az etetésével, tisztán tartásával, tanuljon meg felelősséget vállalni, gondoskodni.

A bevásárlás is fontos feladat: vásárolhatunk együtt is, de ha elég nagy hozzá, akár néhány dologért már egyedül is elmehet a közeli boltba. Azért is jó, ha mindenkinek van feladata, mert akkor hamarabb lehet együtt sportolni, kirándulni, játszani, nem arra kell várni, hogy a szülő, nagyszülő mikor végez már a házimunkával.

nyári szünet

Jó alkalom lehet a nyári szünet arra is, hogy kipróbáljon érdeklődésének megfelelő táborokat. Vagy akár új sportokat lehet tanulni. Persze ez gyerekenként más és más. Valaki örömmel megy új közösségbe, más nehezebben alkalmazkodik.

Legyenek kész ötletek, tervek, eszközök az otthon töltött napokra. Töltsünk minél több időt a szabadban. Lehet sátorozni, bunkert építeni, ügyességi versenyt rendezni. Kimehetünk kerékpározni, görkorcsolyázni, vagy tollaslabdázni, pingpongozni, focizni. Felhúzhatjuk az órát, hogy felkeljünk és megnézzük hajnalban a napfelkeltét, vagy este kifeküdhetünk a csillagokat csodálni. Így a nyár otthon töltött napjai is tele lesznek élménnyel. Esős napokon társasozhatunk, vagy készülhet valami közös alkotás. A felnőttekkel közös barkácsolás is jó időtöltés. Nekünk kell résen lenni, mert ha nincs ötletünk, javaslatunk, akkor marad a tablet. A nyár alkalmas még az olvasás megszerettetésére is, és ezzel visszakanyarodtunk a fejlesztés kérdéséhez. Elkezdhetünk folytatásokban felolvasni egy ifjúsági regényt, elmehetünk a könyvtárba, ahol önállóan válogathat olvasnivalót.

Bármilyen színes a családdal töltött idő, a gyerekek sokszor (főleg, ha nincs testvérük) gyerektársaságra vágynak. Nyáron akár többször áthívhatják a barátaikat, ottalvós napokat is csinálhatunk, vagy a családi közös programokra hívhatunk egy-egy kis barátot vagy mehetünk együtt más családdal. Ha nagyobb gyereksereg jön össze, játszhatnak bábszínházat, vagy a közös zenélés is örömöt hoz, akárcsak a csapatjátékok. A közös szalonnasütés, pecázás, csónakázás is hatalmas élmény.

Jó ötlet lehet még naplót vezetni és illusztrálni rajzokkal: milyen jó lesz lapozgatni, visszanézni a nyári szünet végén, mennyi kalandunk volt! Ennek modernebb változata a fotók vagy rövid videók készítése.

Elsősorban is mindenkinek – diáknak, pedagógusnak, szülőnek, nagyszülőnek, testvérnek, rokonnak, barátnak! – nagyon jó, azaz emlékezetes, kalandos, tartalmas és boldog szünidőt kívánunk!

(Pexels)

Ingyenes nyári színezők ITT.