Oktatás

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK ÖSSZEGZŐ ÉRTÉKELÉSÉRŐL

2022. január 1-jén hatályba lépett a 415/2021. sz. iskolatörvény módosítása, amely (többek között) szabályozza a tanulók tanév közbeni időközi értékelését, valamint szól a tanulók első félévi és második félévi összegző értékeléséről.

A törvény 55., 55a. és 56. szakasza úgy strukturálja az értékelést, hogy egyértelműen megkülönbözteti a tantárgyi folyamatos értékelést, a tantárgyi összegző értékelést és a tanuló általános értékelését az első félév és a második félév végén. Az értékelés feltételei aktív megfelelt, megfelelt és nem felelt meg formájában kerülnek meghatározásra. Ugyanakkor az oktatási folyamat eredményeképpen a tudás értékelése és a viselkedési nevelés elkülönül egymástól.

Az oktatási törvény új rendelkezéseit az általános iskolai tanuló első félévi összegző értékelésénél (azaz a bizonyítványban) figyelembe kell venni és alkalmazni kell. Az általános iskolában a tantárgyi szummatív értékelés osztályozás, osztályozás és szóbeli értékelés kombinációja, szóbeli értékelés formájában történik az 1-5. évfolyamon. Az osztályozás formájában végzett összegző értékelés a tanuló értékelése a tanítási tárgyban osztályzat szerint. Az osztályozó és szóbeli értékelés kombinációjaként megvalósuló összegző értékelés a tanuló teljesítményének osztályozó osztályzatban történő értékelése, valamint annak leírása, hogy a tanuló hogyan teljesítette a tantárgy tanulási célkitűzéseit.

A szóbeli értékelés formájában történő összegző értékelés a tanuló értékelése annak leírásával, hogy a tanuló hogyan teljesítette a tantárgy tanulási célkitűzéseit. (minedu.sk)

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK ÖSSZEGZŐ ÉRTÉKELÉSÉRŐL

 

 

AZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK ÖSSZEGZŐ ÉRTÉKELÉSÉRŐLAZ ÁLTALÁNOS ISKOLAI TANULÓK ÖSSZEGZŐ ÉRTÉKELÉSÉRŐL