Kitekintő

A magyar diákok diszkriminálása miatt büntették a román minisztériumot

A román Országos Diszkriminációellenes Tanács 2 ezer lejes (mintegy 430 euró) bírságot szabott ki a román oktatási minisztériumra, mert elmulasztotta kidolgozni kidolgozni a román nyelv kisebbségi diákoknak való hatékonyabb oktatását, és egyetlen egy ilyen változtatást sem kezdeményezett.

„Ez áttörés, román állami intézmény még soha nem mondta ki, hogy hátrányos megkülönböztetés éri a kisebbségi diákokat, kifejezetten a magyar gyerekeket a román nyelv rossz oktatási módszere miatt” – mondta Asztalos Csaba, a román diszkriminációellenes testület elnöke.

A 2011-es oktatási törvény kimondta, hogy külön tantervek és tankönyvek alapján kell tanítani a román nyelvet a kisebbségi diákoknak, de már nyolc év telt el a hatályba lépésétől. Asztalos Csaba emlékeztetett, hogy a minisztérium 2022-es határidőt állapított meg, de az eltelt nyolc év alatt ezek nagy részét már alkalmazni lehetett volna. A testület hat hónap múlva megvizsgálja, hogy történt-e javulás.
A tanács azt is megállapította, hogy a minisztérium passzivitása miatt főleg a magyar diákok nagyon gyengén teljesítettek románból a nyolcadik osztály utáni képességfelmérőn, valamint az érettségin. Asztalos Csaba elmondta, hogy a romániai magyarság számarányát tekintve a magyar kisebbséget érinti leginkább hátrányosan ez a helyzet. Az indoklásban javaslatokat fogalmaznak meg a helyzet javítására.
A diszkriminációellenes tanács elnöke már korábban kifejtette a román médiának, hogy a vizsgaeredmények azt mutatják, rendszerszintű csődöt mondott a román nyelv oktatásának módszertana a magyar diákok esetében.

Anyanyelvi szintet követelnek

Az erdélyi és székelyföldi diákoknak román nyelvből ugyanolyan szintű érettségit kell tenniük, mint a román anyanyelvű diákoknak. A magyar tanulók emiatt ezrével buknak meg az érettségi vizsgán.
Hargita megyében idén csak a magyar diákok 50,3 százaléka ment át a vizsgán, Maros megyében a vizsgázók 60,8 százaléka, Kovászna megyében 58,4 százaléka. A legtöbb sikertelenül vizsgázó csak egy tárgyból, román nyelv és irodalomból bukott meg.
A Székely Figyelő Alapítvány és az Erdélyi Magyar Ifjak szervezet korábban arra biztatta a román nyelvből sikertelenül érettségizőket, hogy nyújtsanak be panaszt az Emberi Jogok Európai Bíróságán a diszkriminatív érettségi vizsgarendszer miatt. Tavaly több végzős élt ezzel a lehetőséggel, és idén márciusban hat fiatal kapott értesítést arról, hogy ügyüket a strasbourgi bíróság befogadta. (MTI)

The post A magyar diákok diszkriminálása miatt büntették a román minisztériumot appeared first on Magyar iskola.