Hazai hírek Közösség

A választáson való részvételre biztatott az oktatásügyi miniszter

Daniel Bútora oktatásügyi miniszter a pozsonyligetfalui kereskedelmi akadémián beszélt arról, hogy szombaton menjenek el választani – ne hagyják, hogy mások döntsenek a sorsuk felől.

„Pontosan a fiatalok voltak azok, akik egy-egy kulcsfontosságú pillanatban megmutatták az egész társadalomnak, merre kell tovább mennünk, legyen szó 1989 novemberéről, az 1998-as választásról vagy a Kuciak-gyilkosság utáni időszakról” – mutatott rá az oktatásügyi miniszter.

A mobilizáció kapcsán az oktatásügyi miniszter elmondta, a három legfontosabb dolog, hogy a fiatalok elmenjenek szavazni, alaposan fontolják meg, kit választanak, és az ehhez szükséges tájékozódás során többféle csatornát használjanak.

A fiatalok mozgósítását célzó kampány áprilisban kezdődött, miután egy felmérés során kiderült, nagyon kevesen akarnak közülük szavazni, radikálisan csökkent az ilyen fiatalok aránya – mondta Juraj Foltín, a Maradni akarok – ezért szavazok (Chcem tu zostať – preto volím) kezdeményezés egyik szervezője. „A kampányunk teljes mértékben független a pártoktól. Nem mondjuk meg, hogy kire szavazzanak, kire ne, csak azt akarjuk elérni, hogy a szavazóurnákhoz járuljanak az elsőválasztók, illetve akik most másodszor mehetnek szavazni, tehát a 18-25 éves korosztály” – tette hozzá.

Foltín rámutatott, fiatalok nélkül nincs perspektíva, nincs jövője az országnak. „Látjuk, hogy évente tömegével özönlenek külföldre a fiatalok, ezért az egész társadalomnak és a teljes politikai palettának fel kell tennie a kérdést, hogy mit akar ezzel kezdeni” – hangsúlyozta Foltín.

Zuzana Hozlárová, a Főiskolai Diáktanácsok (Študentská rada vysokých škôl) elnöke elmondta, a közvélemény-kutatások szerint a fiatalok külföldre távozásának oka az elégedetlenség és a társadalmi állapotok miatti frusztráltág. „Remélem, megértik, hogy a szavazatuk is hozzájárulhat ahhoz, hogy valami változzon. Pontosan az ő szavazataikon múlhat, hogy bekerül-e a parlamentbe vagy a kormányba az a politikus, akinek leginkább hisznek” – tette hozzá.

Marek Mach, a Fiatalok Polgári Társulás (OZ Mladí) elnöke elmondta, Ne veszítsd el a szavazatod jelszóval választási vonatokat indítanak pénteken (szeptember 29.) Prágából és Brünnből, és ingyen hazahozzák a fiatalokat a választásra. „Senki sem fogja győzködni őket a vonatokon arról, hogy kire kellene szavazniuk” – szögezte le Mach.

Forrás:
%d bloggers like this: