Versenyek

Harmadik lett a dunaszerdahelyi szakközépiskola csapata a Gloria Victis történelmi vetélkedőn

Az 56-os forradalom tiszteletére a Rákóczi Szövetség minden évben háromnapos Gloria Victis történelmi emlékversenyt hirdet középiskolás diákok számára. Idén a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskola csapata, Bereznai István, Dömény Béla és Sidó Barnabás is részt vett a versenyen, íme, az iskola beszámolója.

„2019. október 21–23. között rendezték a Gloria Victis ifjúsági találkozót és a többfordulós történelmi vetélkedő döntőjét. Az évente más-más témakört felölelő verseny témája idén II. Rákóczi Ferenc és kora volt. Egy tesztsor kitöltése alapján 60 csapat kapott meghívást a középdöntőbe, köztük a miénk is. A második fordulóban egyre igényesebb feladatok következtek, és csak 10 csapat kerülhetett a döntőbe. A sok tanulás meghozta gyümölcsét, diákjaink kiharcolták a részvételt a döntőben, ahol neves szakemberekből álló zsűri előtt kellett bizonyítaniuk. A hagyományosnak mondható képfelismerés és forráselemzés mellett a kreatív feladatok sem hiányozhattak, mint például a személyfelismerés vagy a vita. Az összesített pontszámok alapján tanulóink a dobogó harmadik fokára állhattak fel, maguk mögé utasítva számos híres gimnáziumot. A csapat lelke Bereznai István negyedikes tanuló volt, aki szorgalmát, rátermettségét és a történelem iránti elkötelezettségét számos nemzetközi díjjal már eddig is bizonyította, és az elért eredményhez Barnabás és Béla is hozzájárult. Az értékes díjakat Dr. Halzl József, a Rákóczi Szövetség tiszteletbeli elnöke és Csáky Csongor jelenlegi elnök adta át. A tárgyjutalmak mellett meglepetésként az első három csapat isztambuli és rodostói tanulmányi kiránduláson vehet részt. Hihetetlenül boldogok voltunk, nem akartuk elhinni, hogy ez így alakult. Kedves diákok, fogadjátok az egész iskola gratulációját!”
Duborszky Attila történelemtanár, felkészítő tanár

The post Harmadik lett a dunaszerdahelyi szakközépiskola csapata a Gloria Victis történelmi vetélkedőn appeared first on Magyar iskola.