Könyvajánló Szabadidő

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak • könyvajánló

Matt HaigVajon a Télapó is volt kisfiú? Kik voltak a szülei? És hogyhogy nem öregszik? Miért titokban oson be a házakba? És mióta repülnek a szarvasok?! Kik azok a koboldok és milyen egy Igazmondó Glimpi…?

Ha ezek a kérdések régóta fúrják a te oldaladat is, ez a könyv neked szól. Végre mindent megtudhatsz, méghozzá a leghitelesebb forrásból! Készen állsz, hogy megismerd Nikolas kalandokkal, hóval, csupa lehetetlennek hitt dologgal (és még több hóval) teli történetét?

Akkor kezdődjék a karácsonyi varázslat!

Sokan és sokféleképpen feldolgozták már a karácsony témáját, de Matt Haig könyve így is tud újat hozni. A jó hangulatú, humoros könyv, amelyet Chris Mould szuper illusztrációi kísérnek végig, a gyerekek és a felnőttek számára is egyaránt érdekes lehet, akár közös olvasásra is alkalmas. Ugyan az ünnepek már elmúltak, de sok helyen még áll a karácsonyfa és világítanak a karácsonyi fények az ablakokban, úgyhogy aki szeretne még egy kicsit a varázslat és a csodák hangulatában maradni, mielőtt végképp belerázódik a hétköznapokba, annak ez a könyv tökéletes választás.

„A képtelenség nem más, mint az elképzelhető, amit egyelőre még elképzelhetetlennek találsz.”

Magával ragadott a könyv és szívesen olvasnál még Nikolasról? Szerencsére van második és harmadik rész is! Olvasd el A lány, aki megmenti a karácsonyt és a Karácsony apó és a csokitojást is!

Videó:
Hamvas Béla Városi Könyvtár Tiszaújváros;  Pomichal Anna 

Az univerzum nem atomokból, hanem történetekből áll – vallja A fiú, akit Karácsonynak hívnak Ruth nénije (Maggie Smith). A Matt Haig azonos című ifjúsági regényén alapuló családi film bizonyítja is, mennyi erő rejlik a történetmesélésben, közben pedig gyönyörű zenével, izgalmas vizuális világgal és sok-sok varázslattal beszéli el a karácsony eredettörténetét és azt, hogyan lehet újra rátalálni a reményre nagy veszteségek után.

A történetből Gil Kenan rendezett nagyszabású családi filmet – a Netflixen látható, és simán el lehet képzelni, hogy belép majd a karácsonyi klasszikusok közé, amiket minden évben meg kell nézni a gyerekekkel. Az adaptáció egy kis kerettörténettel indul, ami napjainkban játszódik. A már fentebb említett Ruth néni (Maggie Smith) azért érkezik, hogy karácsony estéjén három gyerekre vigyázzon. Andrea, Patrick és Moppet nem karácsonyoznak, az apukájuknak dolgoznia kell, az anyukájuk pedig nemrégen meghalt, ezért nem is akarnak ünnepelni. Ruth néni nem erőltet semmit, viszont mesélni kezd, Nikolas (Henry Lawfull) történetében pedig aztán nemcsak hogy magukra ismernek a gyerekek, de találnak némi reményt is.