Hazai hírek

Mától elvileg minden alap- és középiskolás tanuló visszaülhet az iskolapadba

Az aktuális rendeleteknek megfelelően a mai naptól elvileg minden alap- és középiskolás tanuló visszatérhet az iskolapadba. Az óvodások számára a nyitás június 1-én volt, az alapiskolák első öt évfolyama is ettől a dátumtól kezdve látogathatja az iskolát. A mai nyitás az alapiskolák felső tagozatait és a középiskolákat érinti. Mivel a fenntartók és iskolák hatáskörébe utalták a nyitás módját, nagyon kevés az olyan iskola, ahol a héten ténylegesen fogadják a gyerekeket.Mivel az iskolalátogatást nem tették kötelezővé, önkéntes alapon működik, ezért az iskolák és tanárok számára felesleges komplikációkat okoz, hogy azok számára, akik úgy döntenek nem élnek a lehetőséggel, továbbra is fenn kell tartani a távoktatást. Azoknak a szülőknek, akik nem küldik a gyerekeiket iskolába, és otthon maradnak velük, ráadásul továbbra is jár az ápolási díj, így kevés az a szülő aki egy hét kedvéért iskolába küldi a gyerekét.
A lehetőséget bejelentő Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter maga is tudja, hogy az iskolák iskolák ezeket a napokat főleg a bizonyítványosztásra, illetve a tankönyvek leadására és az év lezárására fogják kihasználni.
Eperjes és Kassa megyében például csak június 30-án nyitják ki az egyes iskolákat. Nyitra és Nagyszombat megye oktatási intézményei a jövő hét hétfőtől (június 29.) nyitnak ki két napra. A Besztercemánya Megyei Önkormányzat is azt tanácsolta az iskolák igazgatóinak, hogy csak a bizonyítványosztás és a tankönyvleadás idejére nyissák ki az iskolákat, június 29-én és 30-án. Trencsén és Zsolna megye az iskolák igazgatóira bízta, hogy hétfőn kinyitják-e az iskolákat. Hétfőn, a Pozsony megyéhez tartozó 54 iskolából is csak 18 középiskolában térnek vissza a diákok az iskolapadba. A többi intézményben a tanítás különböző formában fog megvalósulni.

A MINISZTERI DÖNTÉSEK

korona.gov.sk