Közösség

A reméltnél több magyar kiselsős van

Az ok, hogy nagyjából 120 szülő csak a megszabott határidő után íratta be gyerekét az iskolába.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) közzétette a magyar kiselsősök számát, amely azután vált véglegessé, hogy a gyerekek megkezdték a tanévet. A szövetség az alapiskolák igazgatóit kérte fel, tegyék hozzáférhetővé a tanulói létszámot, ez alapján készítette el a nulladik és az első osztályok létszámának összegzését.

Az 1. évfolyamot 3 622 tanuló, a nulladik évfolyamot pedig 232 tanuló látogatja. Ez az áprilisban beíratottak létszámnál (3499) jóval magasabb. Ebből világosan kiolvasható, hogy a szülők egy része figyelmen kívül hagyja, hogy iskolaköteles gyerekét a megszabott időben beírassa iskolába.
Összehasonlításként: a tavalyi, 2018/2019-es iskolai tanévben 3626 volt az elsős tanulók, 267 a nulladik évfolyamba járók száma.
A pedagógusszövetség leszögezi, hogy a különbség országos viszonylatban nagyon csekély, a demográfiai csökkenés ellenére a magyar alapiskolák tanulóinak száma nem csökkent számottevően.

Az SZMPSZ ígérete szerint a jövő tervezése érdekében a részletesebb, járási, megyei adatokról további elemzéseket készít. (km)

Az elmúlt KÉT ÉV JÁRÁSOKRA LEBONTOTT adatai itt érhetők el