Oktatás

Google Tanterem (Classroom)

A Google Tanterem szolgáltatással a tanárok időt takaríthatnak meg, megtervezhetik óráikat, és javíthatják a kommunikációt a diákokkal.

A Tanterem a Google Apps iskoláknak csomag új eszköze, amellyel a tanárok gyorsan elkészíthetik és rendszerezhetik a feladatokat, hatékonyan adhatnak visszajelzéseket, és egyszerűen kommunikálhatnak osztályaikkal. A diákok a Tanterem segítségével rendszerezhetik munkájukat a Google Drive-ban, majd befejezhetik és beadhatják azt, és közvetlenül kommunikálhatnak tanáraikkal és társaikkal.

Feladatok készítése és összegyűjtése

A Tanterem a Google Dokumentumok, a Drive és a Gmail együttes erejével segít a tanároknak, hogy papír nélkül készíthessék el és gyűjthessék össze a feladatokat. Gyorsan láthatják, hogy ki készült el a munkával, és ki nem, és közvetlenül, valós időben jelezhetnek vissza az egyes diákoknak

A Google Tanterem előnyei

Google Tanterem használatához szükség van egy Google-fiókra (például egy Gmail-es emailcímre). A szolgáltatás elérhető applikáció formában is, vagyis számítógép sem kell hozzá, elég az okostelefon. Nincs kibúvó, nincs mentség 🙂

Amiért nagyon hasznos lehet minden távoktató számára, az ez:

  • nagyon egyszerűen kezelhető; áttekinthető és letisztult az egész;
  • villámgyorsan lehet létrehozni új kurzusokat;
  • egy helyről elérhető a csoporton belüli kommunikáció, az összes kiadott feladat és az osztályzás is;
  • összeköthető más Google szolgáltatásokkal (Gmail, Google Naptár, Google Drive);
  • teljesen ingyenes és reklámmentes.

Sajnos az alkalmazáshoz még nincs magyar nyelvű Súgó, csak angol.

☑️Mi az a Google Tanterem?

A Google Tanterem egy ingyenes digitális oktatási platform, ahol egy helyen kezelheted a kommunikációt, a feladatokat és az osztályozást is.

☑️Ingyenes a Google Tanterem?

Igen. Az iskoláknak lehetősége van G Suite for Education-t igényelni a használatához, de sima Gmail-es emailcímekkel is lehet használni.

☑️Hogyan lehet új kurzust létrehozni? Hány személy lehet egy Google Tanterem kurzusban?

Új kurzus indulásához be kell jelentkezni a saját Google-fiókunkba, majd a Google Tanterem oldalára navigálni. A jobb felső sarokban találunk egy + jelet. Rákattintva megjelenik a Kurzus létrehozása lehetőség. Sima Gmail-es fiókkal összesen 250 személy (diák+tanár összesen) lehet egy kurzuson. Ha van iskolai G Suite for Education fiók, akkor 1000.

☑️Hogyan tudok diákokat felvenni a Google Tanterem kurzusra?

Két módszer van, az egyik a meghívás, a másik a kurzuskód kiküldése a diákoknak. A meghívás esetében sima Gmail-es fiókkal összesen (az összes kurzusunkat együtt számolva) napi 100 meghívót lehet kiküldeni. A kurzuskód kiküldésénél nincs limit, ezért érdemesebb ezt használni.

☑️Ellenőrizhetik-e a szülők a diákok előrehaladását a Google Tanteremben?

Ha van az iskolának G Suite for Education fiókja, akkor lehetőség van automatikus összefoglaló emaileket küldeni a szülőknek a gyermekük feladatairól, jegyeiről, stb. Sima Gmail-es fiókok esetén nincs beépített lehetőség erre, marad a ‘manuális’ ellenőrzés.

☑️Hány kurzusra lehet jelentkezni?

Sima Gmail-es fiókkal napi 30, összesen pedig 100 kurzusra lehet bejelentkezni. G Suite for Education esetében nincs limit.

☑️Van beépített videókonferencia lehetőség a Google Tanteremben?

Nincs, csak szöveges kommunikációra van lehetőség. Videókonferencia lebonyolítására ingyenes megoldás a Skype, a Discord és a 8×8.

☑️Hogyan tudok törölni egy kurzust?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, majd az Archiválás lehetőségre. Ha diákként veszünk részt egy kurzuson, ugyanitt tudunk leiratkozni.

☑️Hogyan tudok lejelentkezni egy kurzusról?

A Google Tanterem kezdőfelületén, az egyes kurzusoknál a jobb felső sarokban lévő három függőleges pontra (menü) kell kattintani, és megjelenik a leiratkozás lehetősége.

További ingyenes eszközök és platformok a digitális oktatáshoz

  • Google Űrlapok: tesztek, kvízek és feladatlapok létrehozásához és megosztásához. Hozzá van kötve a Google Tanteremhez, de önállóan is használható.
  • Videók felvételéhez remek eszköz az ingyenes Loom alkalmazás (rögzítheted vele a webkamera képet és a saját képernyődet is), megosztáshoz pedig kézenfekvő választás a YouTube.
  • Szintén jól alkalmazható a Facebook Live, amelynek segítségével a diákok élőben követhetik az előadásodat.
  • Csoportos videóhívásra a klasszikusan bevett eszköz a jó öreg Skype, alternatíva a gamerek számára fejlesztett Discord, vagy a szintén ingyenes 8×8.
  • Prezi, prezentációk készítéséhez. (Alapvetően fizetős, de van egy ingyenes próbaidőszak.)
  • Játékos kvízek készítéséhez és megosztásához nagyon jó a Kahoot. Szótanuláshoz és memorizálós feladatokhoz ügyes alkalmazás a Quizlet.

 

google-tanterem-diakoknak

Google Tanterem: egyszerű és profi megoldás a távoktatásra