Felhívások Közösség

Volt egyszer 90 magyar film online, ingyen

90 magyar filmalkotást tesz ingyenesen nézhetővé saját oldalán online a Magyar Nemzeti Filmintézet, ezzel járulnak hozzá a digitális oktatáshoz. Ezek nagy része a hazai magyar oktatásban is hasznosítható.

90 magyar film online, ingyen

Az alkotások közt van irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm. Az ingyenes online hozzáférés biztosításával járul hozzá a NFI  a koronavírus miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához.

Az NFI közleményéből kiderül, hogy olyan filmeket lehet most megnézni, mint például A kőszívű ember fia, A Pál utcai fiúk, az Egri csillagok, az Édes Anna, a Légy jó mindhalálig vagy a Szent Péter esernyője. A történelmi válogatásban játékfilmek szerepelnek, köztük A tizedes meg a többiek, a Budapesti tavasz, a Feldobott kő, a Hideg napok, a Szamárköhögés és a Valahol Európában.

A válogatásba bekerült dokumentumfilmek – köztük a Pócspetri, a Pergőtűz, A Dunánál és az Én is jártam Isonzónál – a magyar történelem fehér foltjait, traumáit feltérképező művek, a túlélők vallomásaival.

A népszerű ifjúsági filmek, mint a Keménykalap és krumpliorr, az Égigérő fű vagy a magyar népmeséken alapuló rajzfilmek, továbbá olyan nagy kedvencek, mint a Vuk vagy a Szaffi, a legkisebbek számára is megkönnyíthetik a kényszerű bezártságot.

Az NFI Filmarchívum elérhetővé teszi továbbá oktatási célú portálját, az Alapfilmek honlapot (www.alapfilmek.hu), amely az általános iskoláktól a gimnáziumig kínál segédanyagokat a magyar filmek feldolgozásához, és a közismereti tantárgyakhoz társítva juttatja minőségi tudáshoz a diákokat. A folyamatosan bővülő Alapfilmek jelenleg 312 feldolgozott magyar filmről kínál értékes információkat és filmrészleteket is, amelyek szintén segíthetik a digitális oktatást.

Az Online Filmklasszikusok az NFI Filmarchívum honlapjáról érhetők el: https://nfi.hu/filmarchivum/gyujtemenyek-lista/jatekfilmek.