Hazai hírek

Középiskolákat fognak bezárni és összevonni a megyék

gröh
Gröhling a megyefőnökökkel tárgyalt

A nyolc megyeelnökkel tárgyal ma Branislav Gröhling oktatási miniszter. A tárca találkozóról kiadott sajtónyilatkozata szerint Gröhling az egyik fő prioritásnak nevezte a középiskolák számának „optimalizálását” – magyarul a bezárásukat.
A cél a takarékoskodás, a megyék és a minisztérium cserébe azt ígéri, sokkal színvonalasabb lesz az oktatás, minden középiskolának lesz étterme, tornaterme, könyvtára, jobb lesz az iskolák felszereltsége és több pénzt kapnak a pedagógusok.
Hogy a magyar középiskolai hálózatot hogyan, milyen mértékben fogja érinteni a megyei fenntartású iskolák számnak csökkentése, arról egyelőre semmit nem tudni.

„Mindenben együttműködünk a megyékkel, hogy egy szinttel magasabbra emeljük az oktatás színvonalát”

– jelentette ki a miniszter az iskolahálózat szűkítésével kapcsolatban.
A megyék működtetik a középiskolák döntő többségét az országban, és állításuk szerint sok szakiskola jóval több olyan helyet kínál, amely iránt egyáltalán nincs érdeklődés a diákok részéről, az iskolahálózat leépítésének pedig elsősorban demográfiai okai vannak. Ugyanakkor éppen a napokban derült ki, hogy nem minden magyar kilencedikes tudja magyar iskolában folytatni tanulmányait helyszűke miatt.

„A terepen fogjuk elmagyarázni az önkormányzatoknak és a szülőknek, miért lesz hasznos egyes középiskolák összevonása”

– folytatta Gröhling.
A megyeelnökök arról is tárgyaltak, milyen biztonsági intézkedésekre van szükség a ruttkai iskola késelés után. Gröhling erről azt mondta, a rendőrakadémia és a belügyminisztérium szakértőivel kidolgozzák az útmutatót, „felkészítjük az iskolák alkalmazottait arra, mit kell tenni ilyen helyzetekben”. (l)