Kitekintő Oktatás

Elhunyt Kenneth Robinson oktatási szakember

Sir Kenneth Robinson (1950. március 4.-2020. augusztus 21.) brit szerző, előadó és nemzetközi tanácsadóként dolgozott kormányzati, non-profit, oktatási és tudományos testületeken. 1985-1989 között a Tudomány az Iskolákban Projekt igazgatója volt, majd 1989–2001 között a University of Warwick-on a Tudomány Oktatásának professzora. 2003-ban a tudomány érdekében végzett szolgálataiért lovaggá ütötték.

Robinson javaslata szerint annak érdekében, hogy az oktatás magával ragadó és sikeres legyen három területen kell fejleszteni. Először is a különbözőséget kéne elősegítse oly módon, hogy széles körű tantervet kínál és elősegíti a tanulási folyamat egyéni útját; másodsorban a kíváncsiságot támogatja a kreatív tanításon keresztül, amelyhez magas színvonalú tanárképzés és -fejlesztés szükséges; végül a kreativitás ösztönzésére kéne koncentrálni alternatív didaktikai folyamatok elősegítésével, amely nem elsősorban a szabvány tesztekre helyezi a hangsúlyt, így az oktatás útirányát az egyedi iskolákra és tanárokra bízza. Robinson külön hangsúlyt fektet arra, hogy csak akkor érhetünk el sikereket, ha rájövünk, hogy az oktatás természetes rendszer, nem pedig mechanikus. A sikeres iskolai adminisztráció segítőkész légkört jelent, nem „parancsoló és ellenőrző” [központot]

Az 1977-ben publikált Learning Through Drama: Report of the Schools Council Drama Teaching (Tanulás a színjátszás segítségével: az Iskolatanács jelentése a Színjátszás Oktatásáról) egy hároméves projekt lezárása volt, a brit Iskolatanács megbízásából. Robinson volt a fő szerzője az 1982-ben megjelent The Arts in Schools: Principles, Practice, and Provision (Tudomány az Iskolákban: Elvek, Gyakorlat és Gondoskodás) című kötetnek, amely azóta is az egyik kulcsfontosságú szöveg a nemzetközi tudományos oktatás területén. 1984-ben a The Arts and Higher Education (A Tudomány és a Felsőoktatás) című kötet szerkesztője volt, majd 1986-ban a The Arts in Further Education (A Tudomány a Továbbtanulásban), illetve az Arts Education in Europe (A Tudományos Oktatás Európában) és a Facing the Future: The Arts and Education in Hong Kong (Szembenézni a jövővel: A Tudomány és az Oktatás Hong Kongban) társszerzője.

Robinson 2001-ben megjelent Out of Our Minds: Learning to be Creative (Elveszteni az eszünket: a kreativitás tanulása) című művéről John Cleese, az ismert komikus azt mondta: „Ken Robinson briliánsan ír azokról a különböző módszerekről, ahogyan a nyugati kultúra, és főleg a mi oktatási rendszerünk elhanyagolja és lenézi a kreativitást”.

2009-ben jelent meg The Element: How Finding Your Passion Changes Everything (Az alkotórész: hogyan változtat meg mindent, ha megtalálod a szenvedélyed) című könyve. Az alkotórész arra az érzésre utal, amikor a személyes tehetség és a személyes szenvedély találkoznak. Véleménye szerint ha ez létrejön, akkor érezzük leginkább kiteljesedettnek, inspiráltnak és alkotásra képesnek magunkat. A könyvben a siker paradigmáját járja körül olyan alkotóművészek személyes történetén keresztül, mint Paul McCartney, Meg Ryan és a Simpson alkotója, Matt Groening.

A TED konferenciák népszerű előadójaként Robinson három előadást is tartott a kreativitás szerepéről az oktatásban. Ezeket 2014 végéig a TED weboldalán több, mint 20 millióan nézték meg 2014 végéig. Robinson előadása arról, hogyan öli ki az iskola a kreativitást az emberekből a TED legnépszerűbb előadása (2014). 2013 áprilisában „Hogyan szabaduljunk az oktatás Halál-völgyéből?” címmel tartott előadást, amelyben három alapelvet emel ki, melyek segítségével az emberi elme virágozhat – és azt, hogy a jelenlegi oktatási kultúra hogyan akadályozza ezeket. (Magyar feliratokkal, a videó jobb alsó sarkában bekapcsolható, akinél nem jelenik meg magától.)