Kitekintő

Hivatalosan is a Guinness-rekorder a fiú, aki 12 évesen épített fúziós reaktort

Jackson Oswaltnak egyedül, szülei házában sikerült létrehoznia nukleáris fúziót, egy általa épített reaktorral. Ezzel az eredménnyel ő a legfiatalabb tudóspalánta, aki a világon elért ilyesmit – számol be róla a HVG.

Ellenőrizték a hivatalos szervek, így biztosan Guinness-rekorder az amerikai Jackson Oswalt, aki mindössze 12 esztendősen ért el nukleáris fúziót. A fiúnak ehhez egy 14 éves kutató eredményeit kellett túlszárnyalnia. A kis reaktort szülei házában, otthon rakta össze Oswalt, teljesen egyedül.

A nukleáris fúzióra tavaly februárban került sor, de az eredményt akkor még csak az Open Source Fusor Research Consortium nevű amatőr nukleáris csoport ellenőrizte. Mint kiderült, Oswalt remek munkát végzett, amit mostanra a hivatalos szervek is igazoltak. Oswalt sikerei a következő Guinness-rekordok Könyvébe is bekerülnek.

A fiút Taylor Wilson fiatal atomtudós inspirálta, aki szintén megépítette a maga nukleáris reaktorát. Oswalt ugyanakkor nem lemásolta őt (ez a feladat bonyolultsága miatt egyébként sem kivitelezhető), hanem folyamatosan olvasott, és okult, hogy milyen alkatrészek kellenek a munkához. Ezeket egyébként az eBayről vásárolta meg, majd átalakította.

Jackson a reaktorában 50 ezer volt feszültségű áram segítségével hevít fel deutériumgázt, vagy nehézhidrogént, amely a hidrogén egyik stabil izotópja. A folyamat során a deutériumatomok magjai fuzionálni kezdenek, és energia szabadul fel.