Oktatás

„A Tesztelés9 így nem sokat ér, ki kell bővíteni”

írásbeli teszt bővíteni
(Pixabay)

Nem elég, hogy a kilencedikesek szlovák nyelvből, matematikából, a magyar tanulók pedig magyar nyelvből írnak országos központi felmérőt, afféle alapiskolai záróvizsgát. Ezt az általános ismeretek felmérésével kell bővíteni. Sőt, szükséges lenne a korábban létező Tesztelésre5-re, illetve a Tesztelés3-ra, vagyis a harmadikos kisdiákok egységes irásbeli vizsgáztatására.

Az, hogy bővíteni kell, az Alapiskolák Szlovákiai Szövetségének a véleménye, amit Eva Horníková, a társulás elnöke jelentett be a héten írt felmérők után.

A Tesztelés5-öt két éve megszüntette a minisztérium, erről ITT és itt írtunk: Miért baj, hogy az ötödikesek idén nem írtak országos tesztet?

Az alapiskolák szövetsége szerint nem elég, hogy 9 év alatt csak egyszer írnak ilyen felmérőt az alapiskolások, és csak a felsorolt tárgyakból. „Az általános ismereteket és tudást is fel kellene mérni, ezzel megfelelő visszajelzést kapnának a szülők, a tanárok, és a diákok is” – mondta Horníková.

Emellett azt is szolgálná, hogy a diákok korábban hozzászokjanak az ilyen felmérőkhöz, és később ne féljenek, ne izguljanak annyira.