Egyéb kategória

Mi lesz a kulturális utalványokkal?

Bizonytalan a kulturális utalványok jövője. Azokról az utalványokról van szó, amelyeket a kulturális minisztérium bocsát ki és felhasználhatók például múzeum- vagy színházlátogatásra, egyéb rendezvényeken, illetve az iskolába érkező előadók gyűjtik be, a tárca pedig az utalványok alapján fizet nekik.

Mi lesz a kulturális utalványokkal?2023-ban állítólag a Művészeti Támogatási Alapon (Fond na podporu umenia) és az Audiovizuális Alapon (Audiovizuálny fond) keresztül külön „Művészet az iskoláknak” pályázatot hirdetnek az általános és középiskolások és diákok számára szervezett kulturális események szervezésének és megvalósításának támogatására. További információk még nincsenek.

Eddig a Kulturális Minisztérium kezelte ezt a támogatási rendszert, amely megkönnyítette a diákok számára a kultúrához való hozzáférést.

A hír a Parlament Kulturális és Médiaügyi Bizottságához is eljutott, már tavaly is foglalkoztak a kulturális utalványokkal, azonban nem minden képviselő támogatta ezt a fajta segítséget. Akkor a problémát a Kulturális minisztériummal kötött szerződések jelentették, amelyek miatt több kulturális intézmény felfüggesztette az utalványok elfogadását. A Művészeti Támogatási Alapja pedig úgy látja, hogy ez a változás értékes kiegészítője lehet a tevékenységüknek.

Mi lesz a kulturális utalványokkal?