Egyéb kategória Kitekintő

Mire jó a matek?

A világunkat láthatatlanul átszövi a matematika, ezért előbbi megértéshez nagyon is érdemes az utóbbit tanulmányozni.

Mire jó a matek?

A HVG Junior könyvek legfrissebb kiadványa egy angol könyv adaptációja. Kifejezetten a gyerekek nyelvén mutatja meg, hogy mire is jó a matematika. Mi végre kell tanulni azt a fránya szorzótáblát, meg a háromszög területképletét? Elmeséli az olvasóknak, hogy az időméréstől a zeneszerzésig, a világegyetem felfedezésétől a növénytermesztésig, az életmentéstől a számítástechnikáig minden mögött ott a matek. Hát nem jobb úgy nekikezdeni a házi feladatnak, hogy tudjuk, van értelme annak, amit tanulunk?

Tanévnyitó üzenet

Mosóczi András – az egyik legnépszerűbb magyar matematikaoktató weboldal alapítója.– szerint a matematikára nem tantárgyként, még csak nem is tudományként érdemes tekinteni, hanem inkább problémamegoldó gondolkodásmódként. A már bemutatott „A gondolkodás forradalma – Hogyan alakítja a matematika a világot?” című kötetéből kiderül, hogy nem feltétlenül szorosan matematikai kérdés, mondjuk, hogy hogyan lehet felfedezni Amerikát, vagy hogyan lehet felépíteni egy piramist, egy katedrálist, hogyan lehet embert eljuttatni a Holdra, hogy oldjuk meg a világjárvány okozta helyzetet, de hogy a megoldásukhoz szükség van a matekra, azt hosszú – és kifejezetten olvasmányos és érdekes – oldalakon keresztül bizonyítja.

Nem mindenki fogja érteni az integrálás, deriválás matematikáját, aki elolvassa a megfelelő fejezetet, de annak lényegét meg fogja érteni. Annyit biztosan, hogy Newton és Leibniz arra törekedett, hogy minden fizikai tulajdonságot egy tényezővel, az idővel fejezzen ki. Ennek matematikájával pedig gyakorlatilag a jövőt tudjuk megjósolni egy adott időpont paraméterei alapján. Előre meg lehetett mondani, hol lesz 10 másodperc múlva az eldobott kő, mikor szakad le egy függőhíd, kijut-e az űrhajó a Föld légteréből.

Szóval, ha a jövőbe akarsz látni, tanulj matematikát! – mondhatná tanévkezdési jelmondatnak a matektanár a diákjainak.

mateking
A matekingen a tananyag rövid epizódokban érhető el. Minden epizód lépésről-lépésre és videóként is megtekinthető. Bár manapság nagyon szeret mindenki videót nézni, úgy gondoljuk, hogy a lépésről-lépésre funkció sokkal hasznosabb, itt ugyanis mindig a saját tempódban tudsz haladni és mindig pontosan akkor lépsz tovább, ha az adott dolgot megértetted. Így nem nézője, hanem aktív szereplője vagy az adott tananyagnak.
Forrás: