Kitekintő

Egy napra miniszterelnöknek lenni

Sanna Marin finn miniszterelnök egy napra átadta helyét a 16 éves Aava Murtonak a Plan International gyermekjogi szervezet által szervezett Girls Takeover kihívás részeként.

A Girls Takeover a lánygyermekek nemzetközi napjához kötődik. A kihívás során a világ különböző részein a lányok a társadalom legkülönfélébb területein működő vezetők szerepébe bújnak egy napra. A tavalyi évben több mint 60 országban 1800 vezető helyét vették át a lányok. A lánygyermekek nemzetközi napját október 11-én ünnepeljük az ENSZ kezdeményezésére.

A mai nap során Aava Murto Ville Skinnari fejlesztési és külkereskedelmi miniszterrel, Tuomas Pöysti igazságügyi kancellárral, valamint Iiris Suomela országgyűlési képviselővel találkozik.
Murto a találkozók során arra szeretné felhívni a figyelmet, hogyan tudnak élni a technológia adta lehetőségekkel a legsérülékenyebb helyzetben levő lányok a gyorsan digitalizálódó világban.

„Annak érdekében, hogy a lányok képesek legyenek lépést tartani a fejlődéssel és kihasználni a technológia nyújtotta lehetőségeket, jobb lehetőségeket kell biztosítani számukra a technológia használatára és fejlesztésére. A lányok technológiához való hozzáférése fontos, globális nemek közötti egyenlőség kérdése, amelyet komolyan kell venni. ”- mondja Murto.

A nemek közötti digitális szakadék különösen nagy, ha a technológiafejlesztők között nézzük a lányok és nők aarányát. Marin miniszterelnök emlékeztet arra, hogy a világon mindenhol rengeteg munkát kell elvégezni az egyenlőtlenség megszüntetése érdekében.

„Finnországnak profitálnia kell a digitalizálás, az új technológiák és az innovációk terén szerzett erős nemzeti szakértelemből, a nemek közötti egyenlőség terén folytatott munka terén is. Az innovációk mindenki számára hozzáférhetővé teszik az új technológiát. Nem mélyíthetik az országok közötti és a társadalmon belüli digitális szakadékot. Ehelyett segíteniük kell az egyenlőtlenségek kiküszöbölésében, amikor a technológia megváltoztatja a munka életét és a társadalmat „- mondta Marin miniszterelnök.

A Girls Takeover kihívást negyedik alkalommal rendezik meg Finnországban. Ebben az évben az államminiszter mellett részt vett rajta az Aalto Egyetem rektora, Ilkka Niemelä , a Demi Päivi Lehtomurto folyóirat szerkesztője, az F-Secure vezérigazgatója, Samu Konttinen, a Futurices vezérigazgatója, Teemu Moisala , az MTV Uutiset felelős szerkesztője, Tomi Einonen , az Oulu Egyetem rektora, Jouko Niinimäki és Rovio Kati Levoranta vezérigazgató.

Forrás: