Kitekintő

Vizsgálat az iskolai maszkviselés kötelezővé tételének megtiltása miatt

maszkviselés
(Pixabay)

Vizsgálatot indított az amerikai oktatási minisztérium öt olyan tagállam ellen, amelyben a helyi törvényhozás megtiltotta az iskolai maszkviselés kötelezővé tételét. Arra kíváncsi a tárca, hogy így meg tudják-e védeni a különféle betegségekben szenvedő diákokat.

Az oktatási tárca állampolgári jogi hivatala (OCR) levélben kérdezte Iowa, Oklahoma, Dél-Karolina, Tennessee és Utah államok iskolaigazgatóit, hogy ha nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, akkor más módon meg tudják-e védeni a diákokat, különösen a fogyatékkal élőket a koronavírus-fertőzéstől.
A hivatal szerint ha az iskolák nem tehetik kötelezővé a maszkviselést, akkor akadályoztatva lehetnek abban, hogy törvényi kötelezettségüknél fogva biztosítsák az egyenlő bánásmódot és az oktatási feltételeket a fogyatékkal élő diákoknak, akik fokozottan ki vannak téve a megbetegedésnek.

Arizona, Arkansas, Florida és Texas ellen egyelőre azért nem indítottak vizsgálatot, mert bár ezek az államok is megtiltották az iskolai maszkviselés kötelező tételét, egyelőre nem alkalmazzák a törvényt.
Miguel Cardona oktatási miniszter magyarázatként közölte: szülők fordultak panasszal a tárcához, hogy a maszkviselés kötelezővé tételének tilalma veszélyezteti fogyatékkal élő gyerekeiket, és nem biztosít nekik egyenlő feltételeket a tantermi oktatásban. (mti)