Hazai hírek

A gyerekek 59%-a már alapiskolás korában rágyújt

A gyerekek 59%-a már alapiskolás korában rágyújt
(Pixabay)

2006 óta rendszeres felméréseket végeznek a 11–14 éves alapiskolások körében arról, hogy kipróbálták-e már a cigarettát. Az egyetlen jó hír, hogy a számuk csökken, de így is magas. A gyerekek 59%-a már alapiskolás korában rágyújt

A gyerekek 59%-a már alapiskolás korában rágyújt

Mint a grafikonból látni, a legutóbbi, 2018-as adatok szerint a felső tagozatosok 58,7%-a vallotta be, hogy már cigarettázott. Közülük 35%-nyian csak egyszer-egyszer gyújtanak rá egy hónapban, 24,8%-uk viszont már naponta elszív 1-2 szálat.

2006-ban még 68,6% volt azoknak a diákoknak az aránya, akik már alapiskolásként rágyújtottak. Ezeket az adatokat a Közegészségügyi Hivatal gyűjti és összegzi.

A Focus ügynökség egy másik felmérése során a 15–17 évesek 40 százaléka mondta, hogy van tapasztalata a dohányzással. 26 százalékuk minden nap, vagy majdnem minden nap cigarettázik. A dohányzó fiatalok harmada 15 éves kora előtt kezdett cigizni, és ez egyformán vonatkozik a fiúkra és a lányokra.

Hogyan jutnak hozzá?

Dohányterméket szigorúan tilos eladni fiatalkorúnak. A kamaszok 61 százaléka azt mondta, hogy például a vele egykorú haveroktól kap cigarettát, akik ilyen-olyan úton hozzájutnak. Emellett 58 százalékuk a nagykorú barátaitól szerez szívnivalót (több válaszlehetőséget is meg lehetett adni). 49%-uk válaszolta, hogy már vásárolt is cigarettát, legtöbbször trafikban, aztán élelmiszerboltban, kocsmában, benzinkúton.

17 százalékuk már a szüleitől is kapott cigarettát, 16%-uknak a nagykorú bátyjuk, nővérük vásárolja.
A Kor számít kezdeményezés ezzel kapcsolatban a felnőtt hozzátartozók felelősségére hívta fel a figyelmet.

És hogy miért gyújtanak rá a fiatalok? A leggyakoribb válasz, hogy hát a haverok is kipróbálták. A megkérdezettek 43 százaléka ezt nevezte meg fő okként, 21 százalékuk pedig a másodiknak jelölte meg ezt a választ.