Hazai hírek

A miniszterelnök és a Középiskolások Szövetségének sajtótájékoztatója

A miniszterelnök sajtótájékoztatója a Középiskolások Szövetségének képviselőivel

A Középiskolások Szövetsége a fiatalok oltását népszerűsítő projektet indít „Diákok a diákoknak az oltásról” címmel. Erről Kristián Krivda, a szövetség elnöke tájékoztatott sajtótájékoztatón. A projekt Eduard Heger miniszterelnök (OĽANO) és a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala védnöksége alatt áll, amely anyagi támogatást is nyújt. Szeptember 6-án kezdődik.

A Szövetség nagy regionális különbségeket tapasztal a fiatalok beoltottságában. Meg akarja velük beszélni, hogy miért kell beoltatni magukat. Daniela Stejskalová, a szövetség alelnöke elmondta, hogy a projekt három szakaszban valósul meg. Az elsőben szakértőket képeznek ki arra, hogy járják az iskolákat, és oktassák a fiatalokat a védőoltásról. Ezután az önkéntesek elmennek az iskolákba, hogy megvitassák a diákokkal a védőoltással kapcsolatos félelmeiket. A látogatás részeként anonim kérdőíveket osztanak ki. A diákok kitöltik, hogy megmondják, beoltották-e magukat, és hogy mi volt az oka annak, hogy beoltották vagy nem oltották be magukat. Az utolsó fázisban, mondta Stejskalova, kiértékelik a kérdőívek adatait, és eljuttatják az állami hatóságoknak.

„A közös cél az, hogy a látogatottság minél tovább megmaradjon” – jegyezte meg Krivda. A szövetség a helyi önkormányzatokhoz is fordult, hogy segítsenek a projektben; eddig Pozsony, Nagyszombat, Trencsén és Kassa önkormányzati területei csatlakoztak. A projekt részeként a Szövetség szórólapokat is terjeszt, amelyek a védőoltással kapcsolatos legalapvetőbb információkat tartalmazzák. Stejskalová szerint az önkéntesek elsősorban azokat az iskolákat látogatják majd meg, ahol a legalacsonyabb az oltási arány.

A miniszterelnök üdvözli a szövetség kezdeményezését. Az oltásról higgadtan és tényekkel kell beszélni – mondta. „A fiatalok felkapták a beszélgetés és a tények ismertetése iránti tevékenységet. Úgy vélem, ez segíteni fogja az egész oltási vitát, amelyet évek óta elhanyagoltak, és talán ezért vagyunk manapság sok téves információnak kitéve. Úgy vélem, hogy ez több ismeretet és ezáltal nagyobb tudatosságot fog eredményezni” – zárta.