Felhívások Oktatás

Indul a Cseregyerek – Rozumieme.si program 5. évada

Október folyamán lehet jelentkezni a cseregyerek 3.0 online programjába, melyben szlovák-magyar párok teljesíthetnek szórakoztató kihívásokat december–január folyamán. A szervezők 8–15 éves alapiskolások (5–9. évfolyamosok, vagy akár bátor negyedikesek) jelentkezését várják. A kihívásokat emailben fogják megkapni, s minden kihívás megoldására két hetük van. A kihívássorozat végén, február elején kiértékelésre kerülnek a megoldások, a legjobb munkák alkotói érdekes nyereményeket kapnak. A legsikeresebb megoldók balatoni vitorlázást, illetve balatoni üdülést nyerhetnek! A részvétel ingyenes, a szórakozva tanulás garantált! A szervezők szívesen veszik lelkes pedagógusok jelentkezését is, akik bekapcsolnák iskolák diákjait a programba.

cseregyerek 3.0Vagy olyan okos, mint egy delfin?

cseregyerek – rozumieme.si magyar-szlovák cseregyerekprogram egy szülői szervezői csapat civil kezdeményezéseként indult a 2017/2018-as tanévben. A magyar gyerekek két hétre szlovák „tesójukhoz“ látogathattak, s ott is jártak vele iskolába, majd a szlovák gyerekek látogatták meg a magyar családokat. A második évben megduplázódott a programban részt vevők száma, s legtöbbjük jelentkezett a következő évadra is. A 3. és 4. évad viszont a pandémia miatt online verzióban valósult meg, sok új jelentkezővel – összesen 92 magyar, illetve szlovák gyerek kapcsolódott be. Mivel a különböző online kihívások megoldása nagyon sikeresnek bizonyult, az online verzió továbbra is része marad a programnak. A gyerekeknek értékes nyereményekben és kalandos élményekben volt részük, hiszen voltak, akik balatoni vitorlázáson, illetve balatoni nyaraláson vettek részt, mások egy lakóhajón tölthettek el pár napot. A legizgalmasabb négy napot a nyár végén a cseregyerek fejlesztő élménytáborában élhették át a szlovák-magyar „tesók“, a Rimakokova melletti festői környezetben.

​A 2021/22-es 5. évadban a szervezők tovább fejlesztették a programot, és egy játékosított formátumot kínálnak, amely nagyfokú szabadságot ad a résztvevő gyerekeknek, hisz mindenki szabadon dönthet arról, hogy milyen konkrét online vagy offline aktivitással szeretné fejleszteni a nyelvtudását, illetve bővíteni ismereteit testvérpárja kultúrájáról. Az egyes aktivitásokkal pontokat lehet majd gyűjteni, s a megszerzett pontok alapján különböző szinteket elérni. Most, ősszel indul az online kihívássorozat, tavasszal és nyáron pedig – a járványhelyzet elmúltával – megvalósulhat a klasszikus gyerekcsere, illetve látogatás a szlovák és magyar családok között. Ezekért az online, illetve offline aktivitásokért lehet a legtöbb pontot szerezni. Emellett további pontokat lehet gyűjteni filmnézéssel, színházlátogatással, olvasással, videóbeszélgetéssel, prezentációkészítéssel és sok más egyébbel, akár újabb cseregyerekek bevonásával a programba.

A cseregyerek – rozumieme.si program fölött Szlovákia köztársasági elnöke, Zuzana Čaputová vállalt védnökséget. Támogatói a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma, valamint a Kisebbségi Kulturális Alap.

S hogy hogyan kapcsolódik a címben szereplő delfin a cseregyerekprogramhoz? Nem mi vagyunk az egyetlen faj, amely idegen nyelvet tanul. Két különböző delfinfaj – a palackorrú delfin és a kis kardszárnyú delfin – évente találkozik, de a két raj tagjai képesek olyannyira elsajátítani egymás hangjeleit, hogy felnőttkorban együtt vadásznak. A delfinek az idegen nyelvet még borjúkorukban tanulják el a másik faj kicsinyeitől. Egy életre szóló barátságot kötnek, és az éves találkozáskor felismerik egymást.

Vagy olyan okos, mint egy delfin? Akkor szeretettel várunk a cseregyerek 3.0 programba!

Bővebb információk és jelentkezés a www.cseregyerek.sk honlapon, illetve a szociális hálón:  www.facebook.com/rozumieme.si.

cseregyerek 3.0