Hazai hírek Oktatás

Módszertani ajánlás a 2021/2022-es tanévben az iskolákban folyó oktatási folyamathoz

[Frissítve 15.10.2021] A Szlovák Köztársaság Oktatási Minisztériuma által kiadott, a 2021/2022-es tanévre vonatkozó Iskolai jelzőlámpa kézikönyv alapján az általános iskolák működési feltételei módosulnak. Ez azt eredményezheti, hogy az egyes iskolákban az egyes osztályok oktatásszervezésének feltételei eltérőek lehetnek. Figyelembe véve a szervezeti összetettséget, a tanulók távoktatásának különböző lehetőségeit, valamint a tanulók ismereteiben, készségeiben és képességeiben a korábbi tanévekből adódó tartós különbségeket, az Állami Pedagógiai Intézet módszertani ajánlást készített a 2021/2022-es tanévben az iskolákban folyó oktatási folyamathoz.

školský semafor Iskolai jelzőlámpaAz ajánlás fő célja, hogy az iskolákat arra ösztönözze, hogy a lehető legtöbb tanulót a lehető leghosszabb ideig és a lehető legnagyobb létszámú tanulócsoportot oktassák nappali tagozaton, miközben betartanak minden járványellenes intézkedést. Ezzel összefüggésben néhány javaslatot tesz a tanítás megszervezésére:

Az összes oktatási területre vonatkozó kiigazított minimális órakeret, amelyet az iskolák az iskolai jelzőlámpa narancssárga vagy piros fázisában alkalmazhatnak a nappali tagozatos tanulókra;

  • a tanulók számára ajánlott oktatási formák összefoglalása a riasztási rendszer különböző szintjei szerint (zöld, sárga, piros);
  • ajánlások a nemzeti tanterv 9. számú függelékéből eredő oktatási célkitűzések és tartalmak kiigazítására vonatkozóan
  • a járványellenes intézkedések betartása mellett a nappali tagozatos oktatás fenntartására irányuló erőfeszítésekből eredő személyzeti intézkedések.

A módszertani ajánlásban különös figyelmet fordítanak azon tanulók oktatására, akiknek nincs lehetőségük a minőségi és teljes körű távoktatásra, a tanárral való napi kapcsolattartásra. Tisztában vagyunk azzal, hogy a világjárvány ideje megterhelő mind az iskolák vezetése, mind maguk a tanárok és a szakmai személyzet számára. A módszertani ajánlás ezért azzal zárul, hogy összefoglalja azokat a támogatási formákat, amelyeket az iskolai személyzet igénybe vehet az iskolák működésével kapcsolatos szakmai tanácsadás vagy pszichológiai támogatás céljából.

Iskolai jelzőlámpa

[Frissítve 15.10.2021]

GYIK frissítés 10.9.2021-től – Gyakran ismételt kérdések az Iskolai SZEMAFOR-ról

Iskolai jelzőlámpák magyarul (iskolai jelzőlámpa), 2021.9.13-tól naprakészen
Az ISKOLAI JELZŐLÁMPA elnevezésű útmutató célja az iskolák és iskolai létesítmények biztonságos környezetének fenntartása a COVID-19 elnevezésű megbetegedést (a továbbiakban „COVID-19”) kiváltó koronavírus-járvány idején. Az útmutató tartalmazza a iskolák és iskolai létesítmények működésének feltételeit, beleértve az iskola környezetéből fakadó járványellenes szabályok és javaslatok sajátos alkalmazását.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Letöltések

Iskolai jelzőlámpa 2021/2022- kézikönyv minden iskolatípushoz.pdf (ÚJ – frissítve 15.10.2021)
Módszertani ajánlás a 2021/2022-es tanévben az iskolákban folyó oktatási folyamatra vonatkozóan
Nyilatkozat a tünetmentességről.docx
A tanuló írásbeli nyilatkozata a tünetmentességről (2021.8.25.)
Karanténmentességi nyilatkozat.docx

%d bloggers like this: