Hazai hírek

Szlovákiában mától felvehető a harmadik oltás is

Szlovákiában mától felvehető a harmadik oltás is. Jelenleg a gyenge immunrendszerrel rendelkezők (pl. onkológiai páciensek, transzplantáción átesett betegek stb.); a szociális otthonokban gondozottak és a 60 év felettiek jogosultak a Pfizer vakcina felvételére. Nem kell regisztrálni sehol, jobb esetben egy SMS-ben értesítik az embert.

Amennyiben viszont bármi kérdés felmerül a 0800 174 174 es központi infovonalon bővebb információhoz lehet jutni.

Akik pedig még nem kapták meg mindkét oltást, ne habozzanak tovább, jelenleg a kórházban ápoltak 83,48%-a nem vette fel mindkét oltást.

Nagykürtös, Losonc, Rimaszombat, Nagyrőce, Svidník, Stropkov járásokban ez mindennél fontosabb, mert ezek a járások mélyen az országos átlag alatt vannak.

harmadik oltás

Mely csoportok fogják az elsőket követni?

A Covid két legveszélyeztetettebb csoportja – az 55 évesek és idősebbek; valamint azok a 18 évesek és idősebbek, akik súlyos betegségben szenvednek, és akiknél nagyobb a súlyos lefolyás kockázata. A harmadik csoport a 18 év feletti, fokozott fertőzésveszélynek kitett személyek, például a frontvonalban dolgozók. A szociális intézmények dolgozóit és ügyfeleit is beoltják. A második adag beadásának kockázatát és időpontját figyelembe kell venni.

A szociális ellátásban részesülő személyeknek regisztrálniuk kell-e a védőoltásra?

Igen. A Szociális Otthonok ügyfelei és munkatársai már igényelhetik a harmadik adag oltást. A csoportos oltáshoz mostantól öt ügyfél vagy alkalmazott elegendő. Azok is jelentkezhetnek, akik az első adagot szeretnék megkapni. Mivel a regisztráció már megkezdődött, Milan Krajniak munkaügyi és szociális miniszter arra számít, hogy az oltás az otthonokban néhány napon belül megkezdődik. Az érdeklődőknek a vakcinacia@employment.gov.sk címen kell jelezniük érdeklődésüket.

Mikor jut el a harmadik adag a többiekhez?

Amíg a legveszélyeztetettebb csoportok oltása folyamatban van, addig a lakosság oltását is megszervezik. Az egészségügyi miniszter szerint ez hetek kérdése.

Melyik a megfelelő időpont a harmadik adag beadására?

A teljesen beoltott személynek legkorábban a második adag után 8 hónappal lehet beadni egy harmadik adag mRNS-vakcinát, azaz a Pfizer vagy a Moderna anyagát. Az mRNS-vakcina harmadik dózisa beadható a bármilyen vakcinával teljesen beoltott személynek, beleértve az AstraZeneca vektorvakcináját is.

Egyadagos vakcinával oltottak be. Kaphatok-e „harmadik” oltást, ha második adagot nem kaptam?

Igen, az újraoltás ebben az esetben is lehetséges. Fontos, hogy normál esetben legalább 8 hónapnak el kell telnie az egyszeri adag oltóanyag, azaz a Johnson & Johnson által gyártott anyag beadása óta.

Kinek nincs szüksége harmadik adagra?

A harmadik adag nem szükséges azoknak, akik már megkapták a teljes oltást és átestek a COVID-19 fertőzésen is. Nekik megfelelő mennyiségű antitest van a szervezetükben.