Oktatás

Vége a magolásnak és a memoritereknek – itt a tantervreform

tantervreform
(Fotó: minedu)

Sokat beszéltek már erről és sokszor ígérték, de Branislav Gröhling oktatási miniszter most azt mondja, tényleg így lesz. Szóval vége az értelmetlen biflázásnak – itt a tantervreform.

„Nem az a cél, hogy kipipálják a tananyagot, átvéve, és kész, hanem hogy a tanuló megértse és használni tudja az életben. Ebben fogunk segíteni az iskoláknak és a pedagógusoknak” – jelentette ki mai sajtótájékoztatóján Gröhling. Több mint 300-an dolgoznak egy modern, 21. századi tanterven – tette hozzá.

Tehát kevesebb lexikális tudás, kevesebb memoriter, több gyakorlati ismeret, a kommunikációs készségek fejlesztése, a természettudományoknál kísérletezés, kutatás, információszerzés – ez a célja a parlamentben elfogadott oktatási törvénymódosításoknak, és Gröhling szavai szerint a szülők és a tanárok is régóta erre várnak. Kritikai gondolkodás, kreativitás, készségfejlesztés.

A terv része a pénzügyi ismeretek oktatása már az alapiskola első osztályától, önálló tárgyként vagy több tantárgyba beépítve. Erről itt írtunk: A pénzügyi ismeretek a következő új tantárgy

Észszerűbben oktasd

„Most sok a logikátlanság. Például a tanulóknak olyan képletekkel kell dolgozniuk fizikaórán, amit egy év múlva fognak tanulni matekon. Össze kell hangolni a tantárgyakat, hogy logikusan kötődjenek egymáshoz, hogy a diákok felfedezzék az összefüggéseket” – vázolta a változásokat az oktatási miniszter.
Ugyancsak az interdiszciplináris tanítás a cél a természetismeretnél és a földrajznál, a természettudományoknál stb., új, innovatív módszerekkel.

Tanul a tanár, avagy mentor a pedagógusnak

„A tananyag megreformálása ezúttal nem csak papíron fog megtörténni” – szögezte le a miniszter.

„Most először dolgoztuk ki az a rendszert is, hogy hogyan ültessük át mindezt a gyakorlatba. Negyven regionális központ jön létre, iskolaigazgatókkal, gyakorló pedagógusokkal, akik az átállásban fogják segíteni az iskolákat. Nem hivatalnokok fognak tanfolyamokat tartani a pedagógusoknak, hanem kollégák”

– vázolta a közeljövőt az oktatási miniszter, hozzátéve, hogy máris működik két ilyen központ.

AZ OKTATÁSÜGYBEN NEM NYERŐ A „PÉNZÉRT MINŐSÉGET”