Oktatás

A pénzügyi ismeretek a következő új tantárgy

pénzügyi ismeretek
(Pixabay)

Milyen az előnyös banki kölcsön, mire kell figyelni biztosításkötésnél? Az ilyen és hasonló, számtalan fontos pénzügyi és gazdasági kérdésnél lényegtelenebb dolgok is szerepelnek a kötelező tananyagokban, melyeket aztán a gyerekek döntő része soha nem használ az életben. A pénzügyi ismeretek a következő új tantárgy.
Mikor tanítanak hát végre pénzügyi, esetleg vállalkozói ismereteket is az iskolák?

Erről faggatták a múlt héten Branislav Gröhling oktatási minisztert is a parlamenti kérdések óráján. A válasz:

Már létrehoztak egy munkacsoportot, amely dolgozik a megoldáson, és a pénzügyi ismeretek bevezetése része az iskolaügyi reformnak, a parlamentben most elfogadott módosításoknak.

Összesen 300 iskolaigazgatót és tanárt vontak be a munkacsoportba, a hátrányos helyzetű, elmaradott régiókban tanítóktól egészen a kiugróan tehetséges diákokkal foglalkozó iskolákig.

Gröhling szerint pénzügyi ismereteket több tantárgy keretében, matematikaórán stb. is lehet tanítani, több lehet például az ezzel összefüggő szöveges feladat.

A másik megoldás, hogy külön tanórákon, önálló tantárgyként tanítanák, a heti szabad órakeretből szakítanának ki erre időt.

Szerinte még néhány hét, vagy inkább hónap, és elkészül a (tan)terv, vagyis eldől, hogy kötelező tantárgy lesz-e a pénzügy, vagy több tantárgy keretében fognak tanítani ilyen ismereteket. A minisztérium a bankszektorral és a biztosítókkal is egyeztet az oktatás tartalmáról, módjáról.