Egyéb kategória

Micimackó papája pont 140 éves lenne

A.A. Milne és fia, Christopher Robin (Fotó: Babelio)

140 éve született A. A. Milne, a Micimackó írója.

Alan Alexander Milne számos humoros esszét, színdarabot és regényt írt. Leghíresebb műve a Micimackó (Winnie-the-Pooh), amely fiának játékmackójáról kapta nevét, és amelynek egyik főszereplője a saját fiáról elnevezett figura, Christopher Robin.

A Micimackó Magyarországon 1935-ben jelent meg Karinthy Frigyes egészen kiváló magyarításában, szinte minden létező nyelvre lefordították, még eszperantóra és latinra is. (Ez utóbbi a magyar születésű, végül Brazíliában letelepedett Lénárd Sándor munkája, és máig egyetlen latin nyelvű könyvként szerepelt a New York Times bestseller-listáján.)

A Micimackót számtalanszor vitték színpadra, Walt Disney rajzfilmet készített belőle. A világ legnépszerűbb medvéjének csillaga van a hollywoodi hírességek sétányán, Budapesten utcát neveztek el róla.

A csekély értelmű medvebocs és barátai, Nyuszi, Malacka, Kanga, Zsebibaba, Tigris, Füles és Bagoly természetesen emberi karakterek, a Százholdas Pagonyban zajló történetekben magára és embertársaira, kissé nevetséges erényeikre és nemkívánatos gyarlóságaikra ismerhet az olvasó. Számos ország a tanrendjébe is felvette Milne művét, amely filozófiai értekezéseket is ihletett.

Micimackó és a mézfa