Kitekintő

Rejtélyes hepatitis terjed a gyerekek körében

Akut hepatitiszes eseteket jelentettek Európa különböző országaiból, miután az Egyesült Királyságban rejtélyes módon megugrott a súlyos májbetegségek száma a gyermekek körében – számolt be róla az Euronews.

Az Egyesült Királyság közegészségügyi szervei január óta 74 hepatitiszes – májgyulladást okozó – esetet vizsgáltak gyermekeknél.

Az egészségügyi szakértők még próbálják meghatározni az esetek okát, ugyanis a betegséget okozó szokásos vírusokat nem tudták kimutatni. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az EU egészségügyi ügynöksége figyelmeztetést adott ki más országoknak, hogy legyenek résen, és hogy jelentsenek minden ismeretlen eredetű esetet.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerdán közölte, hogy Dániából, Írországból, Hollandiából és Spanyolországból további ismeretlen eredetű hepatitiszes eseteket jelentettek. Az Egyesült Államokban, Alabama államban is előfordult a betegség 9 gyermeknél, mind 1 és 6 év közöttiek, akiknél szintén pozitív volt az adenovírus-teszt.

Megmagyarázhatatlan okok az esetek hátterében
Az Egyesült Királyság Egészségbiztonsági Ügynöksége (UKHSA) április 12-én közölte, hogy vizsgálja a betegség okát, amely a legtöbb esetben a 2 és 5 év közötti gyermekeket érinti. A gyermekek egy része akut májelégtelenségben szenvedett, és „kis számban májátültetésre is szükség volt”.

Hepatitis A vírus elektronmikroszkópos képe (negatív festés), 1976 • Fotó: CDC/Betty Partin Betty Partin

Ami zavarba ejtette a hatóságokat, az az, hogy a brit esetekben nem találták a főbb hepatitisvírusra utaló nyomokat, ezért a tudósok és orvosok most más lehetséges okokat is vizsgálnak, beleértve a koronavírust, más vírusfertőzéseket és környezeti tényezőket.

Az UKHSA szerint a koronavírus elleni védőoltásnak nincs köze a betegséghez, mivel az Egyesült Királyságban talált esetekben a gyermekek egyike sem volt beoltva. A lehetséges okok között említették a szakemberek az adenovírusokat.

„Az adenovírusok a gyakori vírusok családjába tartoznak, amelyek általában enyhe betegségeket okoznak, és a legtöbb ember szövődmények nélkül felépül” – közölte a szervezet.

Az ECDC szerint a vizsgálatok minden olyan országban zajlanak, ahonnan már jelentettek megbetegedéseket, de jelenleg még nem ismert a hepatitis pontos oka ezeknél a gyermekeknél. Ugyanakkor az esetek klinikai jellemzői alapján valószínűleg fertőző betegségről van szó.

Hepatitis B vírus elektronmikroszkópos képe (negatív festés) • Készítette: Centers for Disease Control and Prevention’s Public Health Image Library (PHIL)